Wie kent circus ’t Hoefke nog?

De dames Tiny en Anny van Doorne met het paard Monty in een circusact van circus ’t Hoefke (foto RHCe)

De Wieger zoekt materiaal voor tentoonstelling

De bovenverdieping van Museum De Wieger in Deurne is – onder voorbehoud van langdurige of nieuwe coronamaatregelen – vanaf 23 mei 2021 helemaal ondergedompeld in circussfeer. De tentoonstelling ‘Hooggeëerd publiek! Het circus in de beeldende kunst 1900-1950’ is een vrolijke tentoonstelling over de aantrekkingskracht van het circus, leuk voor zowel de individuele bezoeker als voor gezinnen met kinderen.

In de tentoonstelling is werk te zien van onder meer Kees Maks, Leo Gestel, Jaap Bouhuys, Gerard Hordijk, Frits Klein en de broers Wiegman. Aan de hand van foto’s, filmmateriaal en affiches komt ook de geschiedenis van het circus aan bod, waaronder het Deurnese circus ’t Hoefke.

Bonte kleuren en acrobatische toeren
Het moderne circus vond haar oorsprong in de 18e eeuw. Eerder was er straattheater, maar een voorstelling in een vaste ruimte bestond nog niet. Tot een Engelse ex-cavalerie officier in 1768 zijn acrobatische kunsten te paard vertoonde: achterstevoren op het paard zitten, op zijn handen staan, op twee paarden tegelijk staan. Vooral deze nummers met paarden – van oudsher de hoofdattractie van het circus – oefenden een grote aantrekkingskracht uit op kunstenaars. Ze werden gegrepen door de bonte kleuren, lenige acrobaten en de kracht en schoonheid van de paarden.

’t Hoefke
In de tentoonstelling zijn straks schilderijen en tekeningen te zien, maar ook foto’s en filmmateriaal. Er wordt dieper ingegaan op de geschiedenis van het circus, met speciale aandacht voor circus ’t Hoefke. Het amateurcircus werd in 1947 in Deurne opgericht om geld in te zamelen voor sociale doeleinden. In de loop der jaren werd het circus steeds professioneler met spectaculaire acrobatische acts, een slangenmeisje, paardendressuur door de zussen Tiny en Anny van Doorne en een eigen circusorkest.

Om het verhaal van ’t Hoefke nog meer kracht bij te zetten, is De Wieger op zoek naar aanvullende foto’s, affiches en verhalen over circus ’t Hoefke. Wie heeft die en wil die met De Wieger delen? Dat stellen we op prijs. Neem contact op met het museum via info@dewieger.nl.

Spring naar toolbar