Verkoopexpositie kunstwerken in CCDeurne

Van april tot juli exposeert De Wieger totaal dertig werken in de gangen en ruimten van CCDeurne op de eerste verdieping. Er zijn twee exposities van Jack Harden en Hermien van Herpt, die elk met een tiental werken vertegenwoordigd zijn. Verder worden er nog eens tien werken van verschillende kunstenaars tentoongesteld.

Het betreffen allemaal BKR-werken die de kunstenaars volgens de destijds geldende regels hebben gemaakt in ruil voor een inkomen. De Wieger is in de gelegenheid deze aan te bieden en gaat de opbrengst bestemmen voor projecten en exposities. Voor de twintig werken van Harden en Van Herpt gelden “vanaf prijzen” en iedereen kan via de mail (info@dewieger.nl) een bod doen. Op 1 juli sluit de termijn en de hoogste bieders kunnen hun werk dan komen ophalen.
In een aparte gang hangen dan nog eens tien bijzondere werken van  verschillende kunstenaars, die bij opbod op een veiling worden verkocht op zondagmiddag 8 juli tijdens het Tuinpad Festival van De Wieger in de tuin achter het museum.

 

Jack Harden, beeldhouwer, schilder, tekenaar (1935-2002).

Jack Harden was een neef van de kunstenaar Willi Martinali en groeide op in diens Deurnese ‘kunstenaarskolonie’.  Zijn oom heeft hem gevormd en was zijn geestelijk vader. Op negentienjarige leeftijd had hij zijn eerste expositie in het Van Abbe Museum te Eindhoven. Van de elf Brabantse kunstenaars was hij toen de jongste deelnemer. Op zijn vijfentwintigste vertrok hij naar Gelsenkirchen en na die tijd voldeed hij aan de voorwaarden van de BKR-regeling (Beeldende Kunstenaars Regeling). Via deze regeling kon hij zijn werk aan de overheid verkopen. Zo hingen er op het Deurnese politiebureau, het gemeentehuis en zelfs in het zwembad schilderijen van hem.Hij maakte tal van muurschilderingen in allerlei gebouwen, maar ook bij particulieren. Er waren een paar honderd exposities van hem, ook in het buitenland.

Zijn stijl en techniek is nauw verwant aan die van Martinali. Hoewel hij ook figuratief werk maakte, zijn zijn schilderijen merendeels abstract, uitgevoerd in een gemengde techniek met gebruik van acryl, olieverf, porion filler en cellulose op masonite board.Hij voorzag deze werken van filosofische en intrigerende titels, en vergezelde ze vaak met opdrachten en teksten op de achterzijde.Zijn tekeningen en schilderijen ondertekende hij altijd met ‘Jack’.

 

Hermien van Herpt (geb. 1943), graficus, schilder en tekenaar.

Hermien van Herpt heeft haar opleiding gevolgd in Tilburg. Ze werkte lange tijd in Deurne en woont en werkt sinds de jaren ’90 samen met haar partner, kunstenaar Bernard van der Wielen, in Spanje in hun atelier ‘Art Les Roques’.

Het werk van Hermien van Herpt toont een grote sociale en politieke betrokkenheid, zoals haar grafisch werk uit de jaren ’70 rond het thema van de apartheid in Zuid-Afrika. Haar ‘Venus’-reeks is geïnspireerd op de klassieke Venus de Medici en de Venus van Botticelli, gecombineerd met de theedoek omdat, in haar eigen woorden: ‘de poetsvrouw in het museum ook met Venus te maken heeft’. Ze nam deel aan groepstentoonstellingen en had (en heeft) daarnaast ook solotentoonstellingen, zoals in 2011-12 in Schijndel: ‘Back in Town’. Haar werk is opgenomen in diverse collecties.

 

Verkoopexpositie

Het betreffen allemaal BKR-werken, die de kunstenaars volgens de destijds geldende regels hebben gemaakt in ruil voor een inkomen. De Wieger is in de gelegenheid deze aan te bieden en gaat de opbrengst bestemmen voor projecten en exposities. Voor de 20 werken van Harden en Van Herpt gelden “vanaf prijzen” en iedereen kan via de mail (info@dewieger.nl) een bod doen. Op 1 juli sluit de termijn en de hoogste bieders kunnen hun werk dan komen ophalen. In een aparte gang hangen dan nog eens tien bijzondere werken van  verschillende kunstenaars, die bij opbod op een veiling worden verkocht op zondagmiddag 8 juli tijdens het Tuinpad Festival van De Wieger in de tuin achter het museum.

De veilingwerken in willekeurige volgorde:

ANNE TIMONY, The borders of our minds
121 x 40 cm, sculptuur op board

BERNARD VAN DER WIELEN, Spiraal en cirkel, 1984
67 x 125 cm, acryl op masonite board

HERMIEN VAN HERPT
Centimeter, 1982
13.5 x 47.0 cm, zeefdruk, gemengde techniek, collage
Breuk, 1982
15.0 x 46.5 cm, zeefdruk, collage, acrylverf

A.H. VOSTERMANS, Eikenbos, c. 1962
53 x 64 cm (lijst), olieverf op board

RON ROMBURG, Landschap, 1965
65 x 76 cm (lijst), verf/plamuurtecniek op paneel

ONBEKENDE KUNSTENAAR, Onrust, 1981
76 x 95.6 cm, verf op doek

WILLI MARTINALI, Spelende kinderen
80 x 65 cm, gemengde techniek, acryl

WILLI BERKERS, Mannenportret (Grad Sientje)
30 x 23 cm (lijst: 51 x 45 cm), potloodtekening

JACK HARDEN, Voor een witte weduwe 71-I, 1971
70 x 80 cm, gemengde techniek

JAN VAN DE WATERLAAT, Afrikaanse kop, 1972
38 cm, gebroken wit marmer op sokkeltje (18 cm)

JACK HARDEN, Geheime Fantasie 78-I, 1978
105 x 113 cm, gemengde techniek

Spring naar toolbar