Verkoopexpositie Jack Harden en Hermien van Herpt in CCD Deurne

 

Van april tot juli exposeert De Wieger totaal dertig werken in de gangen en ruimten van CCDeurne op de eerste verdieping. Er zijn twee exposities van Jack Harden en Hermien van Herpt, die elk met een tiental werken vertegenwoordigd zijn. Verder worden er nog eens 10 werken van verschillende kunstenaars tentoongesteld.

De expositie in het CCD wordt geopend op zondag 8 april om 15.00 uur. Piet van Kalken namens CCDeurne en Willy Koppens namens De Wieger openen de expositie. Jan Althuizen,  die woont en schildert in Griendtsveen, zal kort zijn visie geven op de geëxposeerde werken en de kunstenaars. Daarna kan iedereen kennis nemen van de geëxposeerde werken.

Jack Harden; beeldhouwer, schilder en tekenaar (1935-2002).

Jack Harden was een neef van de kunstenaar Willi Martinali en groeide op in diens Deurnese ‘kunstenaarskolonie’.  Zijn oom heeft hem gevormd en was zijn geestelijk vader. Op negentienjarige leeftijd had hij zijn eerste expositie in het Van Abbe Museum te Eindhoven. Van de elf Brabantse kunstenaars was hij toen de jongste deelnemer. Op zijn vijfentwintigste vertrok hij naar Gelsenkirchen en na die tijd voldeed hij aan de voorwaarden van de BKR-regeling (Beeldende Kunstenaars Regeling). Via deze regeling kon hij zijn werk aan de overheid verkopen. Zo hingen er op het Deurnese politiebureau, het gemeentehuis en zelfs in het zwembad schilderijen van hem.Hij maakte tal van muurschilderingen in allerlei gebouwen, maar ook bij particulieren. Er waren een paar honderd exposities van hem, ook in het buitenland.

Zijn stijl en techniek is nauw verwant aan die van Martinali. Hoewel hij ook figuratief werk maakte, zijn zijn schilderijen merendeels abstract, uitgevoerd in een gemengde techniek met gebruik van acryl, olieverf, porion filler en cellulose op masonite board.Hij voorzag deze werken van filosofische en intrigerende titels, en vergezelde ze vaak met opdrachten en teksten op de achterzijde.Zijn tekeningen en schilderijen ondertekende hij altijd met ‘Jack’.

Hermien van Herpt; graficus, schilder en tekenaar (geboren 1943).

Hermien van Herpt heeft haar opleiding gevolgd in Tilburg. Ze werkte lange tijd in Deurne en woont en werkt sinds de jaren ’90 samen met haar partner, kunstenaar Bernard van der Wielen, in Spanje in hun atelier ‘Art Les Roques’.

Het werk van Hermien van Herpt toont een grote sociale en politieke betrokkenheid, zoals haar grafisch werk uit de jaren ’70 rond het thema van de apartheid in Zuid-Afrika. Haar ‘Venus’-reeks is geïnspireerd op de klassieke Venus de Medici en de Venus van Botticelli, gecombineerd met de theedoek omdat, in haar eigen woorden: ‘de poetsvrouw in het museum ook met Venus te maken heeft’. Ze nam deel aan groepstentoonstellingen en had (en heeft) daarnaast ook solotentoonstellingen, zoals in 2011-12 in Schijndel: ‘Back in Town’. Haar werk is opgenomen in diverse collecties.

Verkoopexpositie

Het betreffen allemaal BKR-werken, die de kunstenaars volgens de destijds geldende regels hebben gemaakt in ruil voor een inkomen. De Wieger is in de gelegenheid deze aan te bieden en gaat de opbrengst bestemmen voor projecten en exposities. Voor de 20 werken van Harden en Van Herpt gelden “vanaf prijzen” en iedereen kan via de mail (info@dewieger.nl) een bod doen. Op 1 juli sluit de termijn en de hoogste bieders kunnen hun werk dan komen ophalen. Meer info op www.dewieger.nl.

In een aparte gang hangen dan nog eens tien bijzondere werken van  verschillende kunstenaars, die bij opbod op een veiling worden verkocht op zondagmiddag 8 juli tijdens het Tuinpad Festival van De Wieger in de tuin achter het museum.

 

Spring naar toolbar