Twee nieuwe tentoonstellingen in De Wieger geopend

Op zondagmiddag 8 maart 2020 heette directeur Katjuscha Otte iedereen welkom bij de opening van twee nieuwe tentoonstellingen in De Wieger.

De tentoonstelling ‘De modernisten en Lucas Gassel, een oude kijk op het nieuwe landschap’ is geïnspireerd op werk van Lucas Gassel, de 16de eeuwse schilder waarvan Museum Helmond deze maand een grote internationale overzichtstentoonstelling opent.
In de tentoonstelling in De Wieger worden landschappen met elkaar vergeleken. Marjolein Leesberg, lid van de Museumwerkgroep, heeft uit de collectie van De Wieger een selectie van werken van landschappen gemaakt en deze zijn gekoppeld aan details van werken van Lucas Gassel. Het levert een interessante kijk op de collectie op: hoe keek met vroeger en hoe in het interbellum naar landschappen?

In de tweede tentoonstelling met de titel ‘De Wieger Nu’ heeft een aantal kunstenaars zich laten inspireren door het werk, leven, huis van Hendrik Wiegersma. Zo heeft Shelly Lapré foto’s van familie Wiegersma verwerkt in haar werk. Harry van Lunenburg laat zich inspireren door de natuur, waaronder de verjaagde roeken bij De Wieger. Theo Spaaij legt een relatie met het religieuze werk van Hendrik Wiegersma, wat onder meer leidde tot een werk van ‘jezusfiguur’ Mandela. Dirk Verberne maakte van corten staal een replica van de T Ford van Henrik Wiegersma.


foto Harold van der Burgt 

Directeur Otte complimenteerde de kunstenaars met de prachtige tentoonstelling, die begeleid wordt door een korte film gemaakt door Videoclub Deurne en ingaat op het werk van de kunstenaars. De vier portretten zijn gemaakt door Jos van Neerven en Thieu van Lierop (over Theo Spaaij), door Gérard van Ham en Henk Kuijpers (over Dirk Verberne), door Paul van Hoek en Jacques Moors (over Harry van Lunenburg) en door Wilma van Aggelen en Henk Goorts (over Shelly Lapré).

Sommige werken van ‘De Wieger Nu’ zijn te koop. De informatie van de kunstenaars ligt bij de werken. Een tweetal activiteiten geeft een extra dimensie aan de tentoonstelling: op zondag 12 april geeft Harry van Lunenburg van 13.00-15.00 uur uitleg over zijn werk in het Groot en Klein Atelier en op zondag 26 april danst Shelly Lapré en geeft een voordracht van over haar werk in het Klein Atelier (13.00-15.00 uur).

Na het bedanken van alle betrokken vrijwilligers, met name die van de Museumwerkgroep, maar ook de vrijwilligers verantwoordelijk voor de museuminrichting, nodigde Katjuscha Otte iedereen om de tentoonstellingen in het hoofdgebouw, de ateliers én de museumtuin te bezichtigen.

Bekijk hier de impressie van de opening, gemaakt door Videoclub Deurne:

Opening tentoonstelling in de Wieger

8 clubleden hebben videoportretten gemaakt van 4 kunstenaars uit Deurne die tot 10 mei exposeren in de Wieger. Vandaag werd deze tentoonstelling geopend.

Geplaatst door Videoclub Deurne NL op Zondag 8 maart 2020

 

De Wieger Nu: tot en met 10 mei 2020.
De modernisten en Lucas Gassel, een oude kijk op het nieuwe landschap: tot en met 13 september 2020.

Spring naar toolbar