Romans en films

Antoon Coolen

Hendriks vader, Jacob Wiegersma, stond model voor de dorpsdokter Tjerk van Taeke in Antoon Coolens roman ‘Dorp aan de rivier’ uit 1934, gebaseerd op de verhalen die Hendrik Wiegersma over zijn vader vertelde. Ook zijn eigen avonturen verweefde hij daarmee. Beiden figureren in een andere roman van Coolen, ‘De drie gebroeders’ (1951), over het Friese geneesherengeslacht der van Taekes.

Toon Kortooms

Hendrik zelf speelt de hoofdrol als de dokter Angelino in Toon Kortooms’ ‘Help, de dokter verzuipt!’ uit 1968. ‘Help, de dokter verzuipt!’ kreeg nog twee vervolgen: ‘Laat de dokter maar schuiven’ (1975) en ‘Laat de dokter maar opkrassen’ (1980).

Fons Rademakers

‘Dorp aan de rivier’ is in 1958 verfilmd door Fons Rademakers. Het was zijn debuutfilm, die meteen werd genomineerd voor de Oscar voor de beste niet-Engelstalige film. Friso Wiegersma was de art director van deze film.

Nicolai van der Heyde

‘Help, de dokter verzuipt!’ werd in 1974 door Nicolai van der Heyde verfilmd. In 1980 maakte Van der Heyde nog een vervolg met ‘Laat de dokter maar schuiven’, ook naar een roman van Kortooms.

Spring naar toolbar