Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Zadkine en Wiegersma: een vriendschap

25 september 2016 - 15 januari 2017

De tentoonstelling vertelt het verhaal van het ontstaan van hun vriendschap en het verloop ervan. Zadkine en Wiegersma waren vanaf 1925 tot Zadkine’s dood in 1967 goed bevriend. Zij bezochten elkaar regelmatig in Parijs en in Deurne en Wiegersma verzamelde Zadkine’s werk.

De tentoonstelling geeft zowel een indruk van het gehele oeuvre van Zadkine als in het bijzonder van de collectie werken die Wiegersma in de loop van de jaren van Zadkine heeft verzameld.  De expositie toont ruim 40 werken van Zadkine (beelden, gouaches, litho’s en tekeningen) in een context van enkele werken van Wiegersma zelf en hun gemeenschappelijke vriendenkring, onder wie Otto van Rees, Moissey Kogan en Charles Albert Cingria. De werken zijn afkomstig uit particuliere verzamelingen en nog niet vaak op exposities te zien geweest. Door middel van brieven, foto’s, boeken met opdrachten en andere documenten wordt hun vriendschap in een breed literair- en kunsthistorisch kader geplaatst.

Aanleiding en belang van de tentoonstelling

De laatste Zadkine tentoonstelling die in Nederland te zien was, vond plaats in het Singer Museum te Laren in 2003. De kwaliteit van het werk van Zadkine is zo hoog en de waardering van het publiek en de kunstkritiek is zo groot dat het na 13 jaar goed is om in Nederland weer eens aandacht aan zijn sculpturen en gouaches te besteden. Zowel het 40-jarig jubileum van De Wieger in 2016 als het feit dat we in 2017 gedenken dat Zadkine 50 jaar geleden is overleden, vormt een mooie aanleiding voor een nieuwe Zadkine-tentoonstelling in De Wieger.

Catalogus te koop

De catalogus Ossip Zadkine en Hendrik Wiegersma. Een vriendschap is voor € 12.50 te koop aan de museumbalie van De Wieger. U kunt het boek ook bestellen via info@dewieger.nl. Wij sturen het boek (incl. portokosten) met factuur voor u op. Met de voucher uit het Weekblad voor Deurne krijgt u € 2,50 korting op de catalogus en ontvangt u 1 x entree voor het museum voor twee personen. Bent u een vriend van Museum de Wieger dan kost het boek voor u maar € 10.

webfoto

Gegevens

Begin:
25 september 2016
Einde:
15 januari 2017

Locatie

Bovenverdieping Museum De Wieger
Spring naar toolbar