Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Vrouwenpalet, avant-garde vrouwen in de kunst 1900-1950

9 oktober 2021 - 27 februari 2022


Charley Toorop, Klein meisje (Annetje), 1917, Olieverf op doek 

– in samenwerking met Museum Dr8888 –

De tentoonstelling Vrouwenpalet is een ode aan vrouwelijke kunstenaars uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Aan de hand van ruim 80 kunstwerken van onder meer Charley Toorop, Jacoba van Heemskerck, Else Berg en Lou Loeber, Alida Pott, Anna Sluiter, Frieda Hunziker en Jemmy Hoboken is te zien hoe zij zich toelegden op destijds vernieuwende stromingen zoals het expressionisme, kubisme, nieuwe zakelijkheid, sociaal realisme en abstract expressionisme.

Niet alleen het werk van deze talentvolle vrouwen is te zien, maar ook komt naar voren wat destijds hun positie was. Wat waren de studiemogelijkheden voor vrouwen, waar konden zij exposeren en welke rol speelden vrouwen ten opzichte van hun mannelijke collega’s. Zo ontstaat een beeld van de kunstwereld van destijds, met verhalen over successen, nederlagen, zusterschap, afgunst en liefde (voor de kunst of voor elkaar).

Vrouwenpalet is een gezamenlijk project van Museum De Wieger en Museum Dr8888 en is tegelijk verdeeld over beide musea te zien (dus circa 40 kunstwerken per locatie). Halverwege vindt een wissel plaats.

Bij de expositie vindt een uitgebreid activiteitenprogramma voor jong en oud plaats met lezingen, workshops en muziek. Ook verschijnt een catalogus met artikelen over (de positie van) vrouwelijke kunstenaars in de eerst helft van de 20ste eeuw en biografieën van de kunstenaressen die in Vrouwenpalet te zien zijn.

@Vrouwenpalet op Instagram zijn we al begonnen met regelmatige posts over vrouwelijke kunstenaars. Volg ons! 

Gegevens

Begin:
9 oktober 2021
Einde:
27 februari 2022

Locatie

Bovenverdieping Museum De Wieger
Spring naar toolbar