Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Vincent van Ojen houtsneden en schilderijen

27 oktober 2019 - 26 januari 2020

Vincent van Ojen, geboren in 1960 in Someren, studeerde in 1984 als eerste met uitsluitend kleurenhoutsneden af aan de kunstacademie van ‘s-Hertogenbosch. In principe heeft hij zich de techniek zelf aangeleerd want niemand maakte houtsneden in die tijd, ook zijn docenten niet. Met name de combinatie grafiek en kleurgebruik maakt het werk bijzonder. Van Ojen wordt dan ook gezien als pionier van de houtsnede. Hij ontwikkelde vele ongekende mogelijkheden die de techniek te bieden heeft.

Al snel na zijn academietijd kon Van Ojen van zijn werk leven. Sindsdien nam hij deel aan honderden exposities en zijn prenten werden opgenomen in talloze collecties in binnen- en buitenland. Hij vervaardigde een oeuvre van meer dan 900 kleurenhoutsneden. In 2009 stapte hij over op olieverf op doek, waarvan hij de eerste series in Deurne maakte in één van de klaslokalen van DESTAT.

Zijn vrij abstracte schilderijen worden als minder toegankelijk ervaren dan zijn grafiek. Toch vindt hij zelf dat het werk beeldend gezien niet zo veel anders is: “De wezenlijke kwaliteit van beeldende kunst is abstract van aard. Het doet er niet toe wat je schildert, maar hoe je het schildert”. In zijn schilderijen toont zich zijn kunstenaarschap als colorist ten volle.

Naast het schilderen is hij de laatste 15 jaar ook regelmatig werkzaam als scenograaf voor toneelstukken in het Annatheater te Helmond.

Een indruk van zijn werk

Gegevens

Begin:
27 oktober 2019
Einde:
26 januari 2020

Locatie

Ateliers Museum de Wieger
Spring naar toolbar