Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Tentoonstelling ‘Nies en nazaten – vijf generaties in de kunsten’

22 januari 2017 - 15 mei 2017

De expositie ‘Nies en nazaten’ vertelt het verhaal  over vijf generaties drukkers, ontwerpers en beeldend kunstenaars uit de artistieke familie Nies in Deurne. De basis van het verhaal ligt bij het familiebedrijf Drukkerij Gebroeders Nies, dat in 1913 in Deurne werd opgericht. Het was in de jaren dertig en in de jaren zestig van de vorige eeuw ook de drukker van enkele boeken en een groot aantal prenten van de arts-schilder Hendrik Wiegersma, grondlegger en naamgever van ons museum. Met name de boeken uit de jaren dertig behoren tot de mooiste en zeldzaamste uit Wiegersma’s oeuvre en worden natuurlijk in de expositie getoond.

De gebroeders Nies drukken niet alleen boeken voor Wiegersma, ook verzorgen zij divers ander drukwerk voor hem: spotprenten, heiligenprenten en gelegenheidsdrukwerk, in zwart-wit gedrukt en vaak met de hand ingekleurd. Het meest spraakmakend zijn de spotprenten. Wiegersma maakt er een twintigtal, waarin vooral pastoors en kunstcritici het moeten ontgelden.

Het verhaal van de tentoonstelling ‘Nies en nazaten’ begint  bij Petrus Nies die eind 19e eeuw al kunstzinnige objecten maakte van divers afvalmateriaal. Het gaat in de interbellumjaren verder met zijn artistieke zoon, de drukker/schilder Cor Nies. Het wordt na WO II voortgezet via zijn zonen Piet Nies en Jean Nies en het wordt vervolgd met hun nazaten, tot op de dag van vandaag.

 

In de tentoonstelling is werk te zien van de vier nestors van de familie en van een twintigtal nazaten, rechtstreeks of aangetrouwd, die als professioneel of amateur kunstenaar werkzaam zijn in diverse disciplines. Hoe onderling verschillend hun werk ook is, allen voelen dat zij staan in een artistieke traditie die begon bij hun gemeenschappelijke Deurnese voorouders.

 

Openingstijden: woensdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur

Museum De Wieger  Oude Liesselseweg 29   5751 WN Deurne   0493 32 29 30   www.dewieger.nl

Gegevens

Begin:
22 januari 2017
Einde:
15 mei 2017

Locatie

Benedenverdieping De Wieger

Organisator

Telefoon:
0493 32 29 30
Site:
www.dewieger.nl
Spring naar toolbar