Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Tafelen, eten met je ogen

21 mei 2018 - 9 september 2018

 


Preuvenemint; Pieke Dassen; bruikleen Limburgs Museum.

 

Op zondag 20 mei zijn er drie nieuwe tentoonstellingen geopend. De gemene deler is: tafelen. Maar elke tentoonstelling laat het thema op een andere manier zien. Op de begane grond heeft de tentoonstelling over het leven en werk van Hendrik Wiegersma deels nieuwe accenten gekregen. Er is nadruk gelegd op de gastvrijheid en etentjes in Huize De Wieger. Op de eerste verdieping is de expositie ‘Tafelen, eten met je ogen’ met werk uit de eigen collectie van het museum te zien. In het Groot en Klein Atelier laat Fotoclub Optika in de tentoonstelling ‘Deurne Eet’ foto’s zien van eigentijdse situaties rond ‘tafelen’. Met deze tentoonstellingen sluit museum De Wieger aan bij het lokale jaarthema 2018: Deurne viert eten. De exposities zijn te zien tot en met 9 september.

Dit jaar is de provincie Noord-Brabant benoemd tot Europese regio van de gastronomie. De VVV en de gemeente Deurne, die jaarlijks een thema kiezen om Deurne te profileren, haken hierop in met de slogan: Deurne viert eten. Dit vertaalt zich naar allerlei evenementen waarbij voedsel en voedselproductie centraal staan. Het is belangrijk voor het slagen van het project dat ondernemers en culturele instellingen het thema omarmen en er uitdrukking aan geven. Museum De Wieger doet dat met deze drie exposities. De opening is zondag om 15.00 uur.

Van 1900 tot nu
De collectie van museum De Wieger bestaat voor het grootste gedeelte uit kunst die gemaakt is tussen 1900 en 1950. De onderwerpen die op deze werken te zien zijn, liggen dicht bij het werkelijke leven van de kunstenaar van toen. In de jaren 1900/1950 was het boerenleven een zichtbaar en belangrijk onderdeel van de samenleving. Het is dan ook niet verrassend dat veel aan voedsel gerelateerde kunst in bezit is van Museum De Wieger. Met name het stilleven is geliefd om producten, die onderdeel van het dagelijkse of feestelijke menu vormden, te laten zien. Een ander belangrijk thema in de kunst van die tijd is het boerenleven en de daarbij behorende werkzaamheden. Mieke Knapen van de Museumwerkgroep: “Omdat we zoveel mooie werken met deze onderwerpen in onze eigen collectie hebben, besloten wij om die als vertrekpunt voor deze expositie te gebruiken. Verder hebben we enkele werken in bruikleen gekregen van het Limburgs Museum in Venlo en van Museum Flehite in Amersfoort.”
De tentoonstelling ‘Tafelen, eten met je ogen’ laat behalve aansprekende kunstwerken ook de ontwikkeling zien van het sobere en eenvoudige leven op het platteland van rond 1900 naar de veranderde werkelijkheid van nu. Genieten van eten en drinken staat in deze werken centraal. Dat is bijvoorbeeld te zien op het werk Preuvenemint van Pieke Dassen (Rotterdam 1926 – Maastricht 2007). Het stilleven van nu wordt verbeeld in realistisch werk van onder meer Tjalf Sparnaay (Haarlem 1954). Van Sparnaay, van wie in 2015 in De Fundatie in Zwolle een grote overzichtstentoonstelling was te zien, wordt tevens een videofilm vertoond. Daarop is te zien hoe hij te werk gaat bij het schilderen van zijn hyperrealistische stillevens van vaak enorme afmetingen.
Voor kunsthistorica Mieke Knapen is deze tentoonstelling na tien jaar tevens haar laatste als lid van de Museumwerkgroep. Zij blijft de werkgroep wel met raad en daad terzijde staan en ze blijft zich inzetten voor de museumbibliotheek.

 

Gastvrijheid en etentjes
Hendrik en Nel Wiegersma ontvingen graag gasten. Schilders, schrijvers en beeldhouwers bezochten Huize De Wieger om er vaak ook voor langere tijd te verblijven. Met foto’s en documenten wordt hieraan aandacht besteed in een speciale zaal van de tentoonstelling rond Hendrik Wiegersma op de begane grond. Conservator Lex van de Haterd: “Een uitnodiging voor de housewarmingparty bij de intrek in Huize De Wieger in 1923 kan daarbij natuurlijk niet ontbreken. Maar ook foto’s van diverse gasten uit de artistieke vriendenkring van Hendrik Wiegersma zullen rondom het thema ‘eten’ te zien zijn. Verder enkele Avondmaalschilderijen en het schilderij Het feestmaal van Belsazar uit 1928 van Hendrik Wiegersma.” De zalen waarin aandacht besteed wordt aan Hendrik Wiegersma als arts en aan de relatie tussen Antoon Coolen en Hendrik Wiegersma zijn deze keer niet gewijzigd vanwege de bijzondere belangstelling. In die laatste zaal zijn ook de diverse drukken en vertalingen van het boek Dorp aan de Rivier te zien. In de zogenaamde Portrettenzaal is een aantal nieuwe portretten van Hendrik Wiegersma geëxposeerd, waaronder een zelfportret met paletmes uit 1931. Dit schilderij is onlangs door de erven van Pieter Wiegersma geschonken aan het museum.

Tekst: Nelly van Rijt

Gegevens

Begin:
21 mei 2018
Einde:
9 september 2018
Spring naar toolbar