Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Jozef Cantré, beeldhouwer en houtsnijder

16 september 2018 - 13 januari 2019

De Nederlandse jaren (1918 -1930)

Deze expositie toont het werk van de Vlaamse beeldhouwer en graficus Jozef Cantré (1890- 1957).

Op het einde van de Eerste Wereldoorlog, in oktober 1918, vlucht Jozef Cantré, net vóór de volledige capitulatie van het Duitse leger, naar Nederland. Hij is namelijk bang – en terecht blijkt al snel – voor represailles en vervolging omdat hij tijdens de oorlog in 1916 een baan had aangenomen als tekenleraar op de onder Duitse leiding opgerichte Nederlandstalige Universiteit in Gent.  Hij komt terecht in Blaricum in de Vlaamse kunstenaarskolonie aldaar, waar hij samenwerkt en vriendschap sluit met de kunstenaars Gustave de Smet en Frits van den Berghe.
Rond 1925 komt Cantré ook in contact met medewerkers van het culturele tijdschrift De Gemeenschap. Via de journalist, dichter en redacteur Jan Engelman leert Cantré Hendrik Wiegersma kennen die ook aan het tijdschrift meewerkt. Tussen beide kunstenaars ontstaat een vriendschap die vooral in de jaren 1925-1930 intensief is.

Diverse bezoeken aan De Wieger en een twintigtal brieven en kaarten getuigen daarvan.

Wiegersma koopt in die periode ook verschillende beelden, zowel in brons als in terracotta, van Cantré aan, en vrijwel al zijn houtsneden. Een representatief deel daarvan zal op de tentoonstelling te zien zijn, gecombineerd met een groot aantal beelden uit het Museum van Deinze en de Leiestreek en uit particuliere collecties in Nederland en Vlaanderen.

Het werk van Jozef Cantré zal getoond worden in de context van enkele werken van zijn vrienden De Smet en Van den Berghe die tot de belangrijkste Vlaamse expressionisten worden gerekend.

De tentoonstelling, samengesteld door conservator Lex van de Haterd, zal worden begeleid door een grote monografie over leven en werk van Jozef Cantré, toegespitst op zijn expressionistische jaren en geschreven door de Vlaamse kunsthistoricus Peter J.H. Pauwels.

Gegevens

Begin:
16 september 2018
Einde:
13 januari 2019

Locatie

Museum De Wieger
Spring naar toolbar