Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Jan Engelman en Hendrik Wiegersma

6 juli 2014 - 31 augustus 2014

De expositie ‘Jan Engelman en Hendrik Wiegersma: een vriendschap tussen twee verzamelaars’ geeft een indruk van de kunstcollecties zoals zij die verzameld hebben in de periode 1925 – 1965, waarbij het accent bij beiden ligt op de interbellum periode.

Engelman en Wiegersma verzamelden niet alleen in dezelfde periode, zij verzamelden ook voor een groot deel dezelfde kunstenaars. Zij waren goed bevriend met elkaar en maakten beiden deel uit van dezelfde kunstenaarskring rondom De Gemeenschap. Toch zijn er ook grote verschillen: Wiegersma was als arts redelijk bemiddeld en kocht veel kunstwerken aan, in eerste instantie van zijn vrienden, onder wie Otto van Rees, Piet Wiegman, Jozef Cantré, Moissey Kogan, Ossip Zadkine en Constant Permeke, later ook van Breitner, Van Gogh, Matthijs Maris en Franse kunstenaars als Delacroix, Millet en Bresdin. Werken van de laatst genoemde groep Nederlandse en Franse kunstenaars kunnen we helaas niet laten zien, want deze zitten vrijwel allemaal in buitenlandse museale collecties. Engelman was literator en journalist/kunstcriticus, hij beschikte niet over een hoog inkomen, maar verwierf dankzij dat beroep toch veel kunstwerken in ruil voor de opening van een tentoonstelling of voor het schrijven van een recensie. De kunstenaars met de meeste werken in zijn collectie zijn Charles Eijck, Hendrik Wiegersma, Henri Jonas, Jozef Cantré, Charles Roelofsz en Moissey Kogan. Een ander verschil is dat Engelman zich beperkte tot de 20e eeuw, terwijl Wiegersma ook kunstschatten verzamelde uit eerdere tijden. Hij verzamelde ook veel breder: van middeleeuwse handschriften tot 17e en 18e eeuwse etsen en van 17e eeuwse tegels tot 19e eeuwse volksprenten. In de tentoonstelling kunnen we in de vitrines daarvan enkele voorbeelden laten zien.
Beide verzamelaars verwerven vooral werken die passen in de stroming van het expressionisme; Engelman heeft in de jaren dertig ook belangstelling voor het magisch-realisme en de nieuwe zakelijkheid, Wiegersma niet. Beiden beperken zich tot figuratieve kunst. De tentoonstelling toont een representatieve selectie uit hun beider kunstverzamelingen, afkomstig uit de privécollectie van de curator van deze tentoonstelling, Lex van de Haterd, uit de collectie van Museum de Wieger en uit enkele particuliere verzamelingen. Door middel van brieven, foto’s, boeken met opdrachten en veel andere documenten in diverse vitrines worden de collecties in een breed literair- en kunsthistorisch kader geplaatst.

Otto Van Rees, Klein kasteel van Deurne, 1922-23, 64,6x54.6 cm, olieverf op doek  Pyke Koch, Portret van Mw. Voûte-Reijmers, 1956, 27,7x22,7, bruin en wit krijt Charlotte van Pallandt, Portret van een jonge vrouw, 1925, 30,8x22,3, potlood Leo Gestel, Paarden, 1934, 12,7x18,2, potlood en krijt Hendrik Wiegersma, Vrouw met parelring, 1933, 84,5x64,5, olieverf op doek

Gegevens

Begin:
6 juli 2014
Einde:
31 augustus 2014
Spring naar toolbar