Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

“De Wieger Nu”

25 februari 2018 - 13 mei 2018

De Wieger Nu

Van 25 februari tot en met 13 mei 2018 is de jaarlijks terugkerende expositie ‘De Wieger Nu’ te zien. Vier kunstenaars uit de omgeving Deurne laten dan naast eigen werk ook ieder een nieuw kunstwerk zien dat ze gemaakt hebben met ‘De Wieger’ als inspiratiebron. Elke jaar geven de exposerende kunstenaars het stokje over aan vier andere kunstenaars die de invulling van de volgende editie van ‘De Wieger Nu’ verzorgen.

Dit jaar is het de beurt aan Jan Althuizen, Emy Breedveld, Anneque Lijnkamp Truyen en Jolanda Tielens. In de onderstaande stukjes stellen we deze kunstenaars en hun werkwijze(n) alvast aan u voor.
   

Jan Althuizen

Jan Althuizen, geboren in Deurne 1948, woont en werkt in Griendtsveen. Na vijf jaar kunstacademie in Tilburg gaat hij vanaf 1973 deels lesgeven en deels schilderen in zijn geboortestreek. Geïnspireerd door de Peel verbeeldt hij landschappelijke thema’s in zijn eigen gemengde technieken ‘aquarel met wit oliekrijt’ of ‘acryl met pasta structuren’. Hij schildert ruimte, water, moeras, ritme van takken of grillige groeisels van dode berkenbomen, kortom een weerbarstige natuur in half abstracte vormen.
Een tweede thema in zijn werk zijn combinaties van mensfiguren en natuur: menselijke groeisels als boommensen, naakt verweven en organisch verstrengeld met stammen, soms als symbolen van leven en dood, of als verwijzing naar Gaia, oermoeder Aarde.
Aquarellen ter plekke gemaakt in de Peel zijn regelmatig uitgangspunt voor acrylschilderijen die in het atelier gemaakt worden.
In 2017 is Jan Althuizen begonnen met het uitgeven van thematische kijkboeken met foto’s van eigen werk. Tijdens de expositie zijn de eerste twee delen verkrijgbaar.
info: http://www.janalthuizen.nl

 

 

Anneque Lijnkamp Truyen ( Venlo 1947)

Zolang ik mij kan heugen ben ik creatief bezig geweest met hout, klei, textiel of verf. Veel van mijn creaties heb ik bewaard, het meeste ligt opgeborgen in dozen op zolder maar enkele krijg ik nog dagelijks onder ogen. Toen mijn kinderen klein waren begon ik thuis in mijn werkhoek met schilderen: onderwerpen uit het dagelijks leven, op houten paneeltjes, in een bewust naïeve stijl.
Begin jaren tachtig, toen ik meedeed met een nationale naïeven-tentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, werd uit vele inzendingen mijn schilderij bekroond. Ik kreeg opdrachten en er volgden meer exposities. Vlak bij huis kreeg ik een heerlijk atelier en dat stimuleerde natuurlijk geweldig. Ik heb schilderlessen gehad, maar ben grotendeels autodidact. In Deurne, waar ik in 1994 ben komen wonen, werk ik weer vanuit huis.
Ik mag zeggen dat ik een herkenbare eigen stijl heb ontwikkeld. Ik werk met acrylverf op hout, gedetailleerd en met een verfijnd kleurenpalet. In de keuze van mijn onderwerpen zie je mijn grote liefde voor de natuur, voor muziek en voor dieren. Met een knipoog naar de kijker schilder ik taferelen waar je om kunt glimlachen en dat geldt ook voor de titels die ik mijn schilderijen meegeef.
Museum De Wieger toonde in 2011 een overzicht van mijn werk in het klein atelier onder de titel: ‘Anneque Lijnkamp Truyen – 30 jaar penseel op paneel’.
Momenteel is mijn werk ook te zien op de tentoonstelling ‘Ziender/ogen/blij’ van drie schilderende vrouwen in het Museum aan het Vrijthof in Maastricht ( tot februari 2018).
Naast mijn vrije werk schilder ik in opdracht. Mijn schilderijen bevinden zich in particuliere verzamelingen in binnen- en buitenland.
Van veel schilderijen zijn kaarten beschikbaar, te bestellen via http://www.annequelijnkamp.nl

 

Ik, Jolanda Tielens-Aarts (1966), heb het Peelland College Deurne VWO afgesloten met tekenen als examenvak. Vervolgens ben ik afgestudeerd aan de faculteit Industrieel Ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft. Tijdens deze studie heb ik diverse teken- en schilderlessen gevolgd, gericht op het weergeven van conceptuele productideeën, gebouwen en mensen. In het dagelijks leven ben ik verlichtingsontwerper. Met originele, doordachte concepten geeft ik gebouwen of ruimtes extra waarde en sfeer. Licht beïnvloedt meestal onderbewust ons gevoel, dat maakt het zo’n interessante ‘bouwsteen’. Als verlichtingsontwerper maakt ik kleine, snelle schetsjes om verlichtingsoplossingen te visualiseren voor anderen. Voor mijn vrije werk gebruik ik graag mensen om een sfeer of een actueel thema te visualiseren.
Op dit moment ben ik me aan het verdiepen in de technieken van het vilten. Wol, zijde in combinatie met licht geeft nieuwe mogelijkheden om sfeer te creëren. Precies op het grensvlak van verlichting en kunst probeer ik iets nieuws neer te zetten. Een kunstwerk wat tegelijkertijd een armatuur is. http://jolanda.tielens-aarts.nl

Emy Breedveld – Delft okt. 1939

Mijn werk ontstaat uit de behoefte te verbeelden.
Daarin wil ik zowel kracht als kwetsbaarheid verenigen.

  • 1947 was op de lagere school een bekend kunstenaar, moest altijd op bord tekenen bij feesten.
  • 1954 op 14 jarige leeftijd duidelijk dat beeldend kunstenaar het beroep zal worden. En ben altijd blijven tekenen.
  • 1972 bij diverse kunstenaars, o.a. Harry Peters en Toon Verhoef in Haarlem en bij Jan Jumelet in Alkmaar.
  • 1982 Akademie Industriele Vormgeving Eindhoven, afdeling Autonomie.
  • 1987 cum laude afgestudeerd – tekenen en schilderen, 1989 docentenopleiding Maastricht – Sittard.
  • 1990 docent Kunstcollege Weert en initiator en starter Vrije Akademie Deurne alwaar docent tekenen en schilderen.
    En tot op heden: diverse taken in het kunstenveld

 

Gegevens

Begin:
25 februari 2018
Einde:
13 mei 2018

Locatie

Ateliers Museum de Wieger
Spring naar toolbar