Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

De vroege Raoul Hynckes

7 september 2014 - 30 november 2014

Het vroege werk van Raoul Hynckes (1893-1973)

Eerste periode – post-impressionisme
De Belgisch/Nederlandse kunstschilder Raoul Hynckes werd in 1893 in Brussel geboren. Hij volgde van 1907 tot 1912 de opleiding aan de academie in Brussel en die in Mechelen. Hij schilderde aanvankelijk vooral romantische havengezichten langs de Belgische kust en het Vlaamse landschap. In 1914 werd hij opgeroepen voor militaire dienst aan het front, maar geschokt door het oorlogsgeweld deserteerde hij en vluchtte naar het neutrale Nederland waar hij de rest van zijn leven is blijven wonen. In 1924 belandde hij in een artistieke crisis. Hij brak met het impressionisme en vernietigde een groot deel van zijn werk.

Tweede periode – kubistische invloeden
Een tentoonstelling met werk van onder anderen Picasso, Braque en Léger maakte veel indruk op hem. Onder invloed van die Franse kubistische kunstenaars begon hij stillevens te schilderen waarin stijlkenmerken van het kubisme terug zijn te vinden. Hij bleef een aantal jaren in deze stijl werken.

Derde periode – het magisch realisme
Geleidelijk veranderde zijn stijl van kubistisch naar magisch realistisch, waarin invloeden van de 17de eeuwse schilderkunst zichtbaar zijn; zowel in de strakke penseelvoering als in de onderwerpkeuze. De thema’s dood en vergankelijkheid kwamen vaak voor in zijn werk. Hij gebruikte elementen die refereren aan het vanitas-stilleven uit de 17de eeuw, zoals schedels, dode hazen, bloemen en vruchten.

Vierde periode – metafysisch-realistische landschappen en dorpsgezichten
Na de Tweede Wereldoorlog begon Hynckes weer in de buitenlucht te schilderen: helder gekleurde landschappen en vreemd lege dorpsgezichten, waarschijnlijk beïnvloed door het metafysisch realisme van Giorgio de Chirico. Hij overleed in 1973 op 79-jarige leeftijd in zijn woonplaats Blaricum.

De tentoonstelling
De tentoonstelling in Museum De Wieger laat het werk zien dat Hynckes in de eerste en tweede periode tot ongeveer 1930 maakte: de havengezichten langs de Belgische en Nederlandse kust en het IJsselmeer, alsook de eerste door het kubisme geïnspireerde stillevens.

Gegevens

Begin:
7 september 2014
Einde:
30 november 2014
Spring naar toolbar