Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Collectie Ger Fransen

19 maart 2022 - 4 juli 2022

Sinds een flink aantal jaren beheert De Wieger een selectie kunstwerken uit de collectie van de Amsterdamse verzamelaar en handelaar Ger Fransen. Het gaat om werken uit de interbellum periode die aansluiten bij de collectie van De Wieger, van onder meer Jacoba van Heemskerck, Leo Gestel, Douwe van der Zweep, Harmen Meurs en Toon Kelder.

Dat de collectie Fransen veel uitgebreider is, wordt duidelijk in het voorjaar van 2022. Dan is op de bovenverdieping van De Wieger een uitgebreide tentoonstelling te zien met werken uit de periode 1940-1970. Met werk van onder meer Anton Rooskens, Armand Bouten, Theo Stiphout, Theo Niemeijer, Jaap Wagemaker, Peter Strucken en Carel Visser geeft de tentoonstelling niet alleen een beeld van de uitgebreide privéverzameling, maar laat tevens zien welke ontwikkelingen de kunst in de decennia na het interbellum doormaakte.

Al vanaf de Eerste Wereldoorlog zetten kunstenaars zich steeds sterker af tegen de gevestigde orde. Hieruit ontstaan stromingen als Dada en De Stijl. Na de Tweede Wereldoorlog zet deze ontwikkeling zich voort; de academische tradities en voorgeschreven regels worden steeds meer losgelaten. Onder meer de kunstenaars van CoBrA staan bekend om deze vrije benadering. Daarnaast ontstaan tal van andere stromingen, waaronder het neo-expressionisme, abstract-expressionisme, nieuwe figuratie en non-figuratief werk. Door een groot aantal van deze werken uit de collectie Fransen samen te brengen in De Wieger, wordt duidelijk hoe rijk en gevarieerd de na-oorlogse kunst was.

Gegevens

Begin:
19 maart 2022
Einde:
4 juli 2022
Spring naar toolbar