Tentoonstelling ‘Als ik van Brabant zing’ over musicus en tekstdichter Jules de Corte

Van 1 oktober 2017 – 28 januari 2018 te zien en te horen in de ateliers van Museum De Wieger
‘Als ik van Brabant zing’ een tentoonstelling over het leven en werk van de musicus en tekstdichter Jules de Corte
Jules de Corte werd op 29 maart 1924 in Deurne geboren als zesde in een gezin van twaalf kinderen. Toen hij veertien maanden oud was kreeg hij een middenoorontsteking die tot zijn blindheid leidde. Zo belandde Jules op driejarige leeftijd op de kleuterschool van het blindeninstituut te Grave, waar hij zichzelf leerde om de mondharmonica te bespelen.
Op zevenjarige leeftijd werd hij overgeplaatst naar de lagere school van het instituut. Behalve een uitstekende lagere- en middelbare schoolopleiding kreeg hij vanaf achtjarige leeftijd ook piano- en orgelles. Daarmee legde hij, naar later zou blijken, de basis voor zijn professionele toekomst.
De Wieger toont in foto’s, documenten, objecten, videobeelden en audio-opnames vele aspecten van Jules’ professionele loopbaan: zijn ontwikkeling tot musicus, zijn publieke carrière en zijn oeuvre, dat o.a. 3000 luisterliedjes omvat. Bijna veertig jaar lang trad hij met liedjes en conferences solistisch op in theaters, scholen, gevangenissen en concertzalen. En bijna dertig jaar lang maakte Jules bij de KRO wekelijks radioprogramma’s met nieuwe liedjes, instrumentale muziek, proza en poëzie, zowel solo als met andere musici.
Eind jaren zestig keerde Jules met zijn tweede vrouw Thea terug naar zijn geboortegrond en vanaf 1973 woonden zij in Helenaveen, van waaruit hij zijn carrière vervolgde. Midden jaren tachtig moest hij, door gezondheidsproblemen genoodzaakt, een punt achter zijn optredens zetten. Jules de Corte is op 16 februari 1996 op eenenzeventigjarige leeftijd overleden.
Tijdens de expositie is aan de balie een audiotour verkrijgbaar, ingesproken door Donald de Marcas en Thea de Corte. De opening van de tentoonstelling zal op zondag 1 oktober worden verricht door niemand minder dan Ivo de Wijs.
Spring naar toolbar