Sjoerd Wiegersma overleden

Museum De Wieger heeft sinds haar bestaan altijd een goede band gehouden met de familie Wiegersma. Vaak gaat het contact over de collectie van het museum. Maar ook bij belangrijke gebeurtenissen in of voor het museum zijn familieleden van Hendrik Wiegersma aanwezig. Voortaan vindt het contact plaats met de kleinkinderen, want op 20 december 2020 is Sjoerd Wiegersma op 93-jarige leeftijd overleden.

Sjoerd was de laatst nog levende zoon van Nel en Hendrik Wiegersma en de jongste van de vijf kinderen die zij kregen. Sjoerd trouwde in 1955 in Australië met Ava (Topsy) O’Brien. Ze kregen samen drie kinderen.

Anders dan de andere kinderen, die in de voetsporen van hun vader traden als arts of kunstenaar, werkte Sjoerd in het bedrijfsleven. Vanaf 1951 woonde hij in Australië, waar hij werkzaam was bij QANTAS, de Australische luchtvaartmaatschappij. Later werkte hij in Europa voor Swissair Olympic Airways en was jarenlang directeur van Austrian Airlines.

Sjoerd was in de jaren ’60 en ‘70 voorzitter van Terre des Hommes Nederland waar hij o.a. nauw betrokken was bij de humanitaire hulpvluchten naar Biafra en de evacuatievluchten van zwaar ondervoede kinderen uit het Biafraanse oorlogsgebied.

In oktober 2008 werd in Deurne Het tuinpad van mijn vader in gebruik genomen. De officiële handelingen werden verricht door Sjoerd Wiegersma en Hans van der Woude, de weduwnaar van Friso Wiegersma (schrijver van de Nederlandse versie van het lied Het Dorp).

De Wieger koestert het contact met de familieleden van Hendrik Wiegersma, die nog steeds nieuwe elementen aan het verhaal van Hendrik Wiegersma toevoegen, zoals in december het verhaal over de kerststal door kleindochter Petronella Wiegersma.

Spring naar toolbar