Schilder en schrijver Cobi van Baars bij Kunstcafé op 15 maart

 

Op donderdag 15 maart is Cobi van Baars te gast bij het Kunstcafé in het Groot Atelier van Museum De Wieger aan de Oude Liesselseweg in Deurne. Zij is zowel schilder als schrijver. Aanvang 20.00 uur. Gratis entree.

Cobi van Baars is geboren in Deurne en woont in Cuijk. Ze studeerde moderne Nederlandse letterkunde in Nijmegen en studeerde af op dubbeltalenten; schrijvers die ook schilderen. Daarna is ze schilderlessen gaan volgen en via een parttime opleiding aan ArtEZ in contact gekomen met kunstenaar Rinke Nijburg. Over hem zegt ze: “Hij is tot op heden degene aan wie ik mijn werk als eerste voorleg. Hij kan kijken met mijn ogen, maar zonder mijn oogkleppen.”

In haar schilderijen zijn woord en beeld beide aanwezig. Eerst is er een verhaal of poëzie en van daaruit begint het scheppen. Zo maakte zij vanuit het lijdensverhaal een Via Dolorosa; een serie van veertien schilderijen die de traditionele omschrijvingen van de staties volgt. Door de lijdende mens te verbeelden via de handen is het niet alleen Christus die we zien, maar kunnen we ons ook zelf in deze beelden verplaatsen. Deze serie schilderijen was in 2012 te zien in de St.-Willibrorduskerk in Deurne. Daarna liet zij zich ook inspireren door ondermeer de gedichten van de dertiende eeuwse mystica Hadewijch en de poëzie van Lucebert.

Daarnaast debuteerde Cobi van Baars in 2017 als schrijfster bij uitgeverij AtlasContact met de roman Schipper & Zn. Deze roman verhaalt over een hoveniersbedrijf dat bestaat uit een barse vader en een zachtaardige zoon. Hun verhouding komt op scherp te staan als ze een haastklus aannemen en de zoon vaders rolverdeling ter discussie stelt.

Kunstcafé

Het Kunstcafé is een initiatief van kunstenaars die deelnemen aan de tweejaarlijkse Open Atelierdagen Deurne-Asten (OAD) om elkaar en kunstliefhebbers te ontmoeten rond een aan kunst gerelateerd thema. Er is tijdens het Kunstcafé voldoende gelegenheid om over de inleiding na te praten en de laatste nieuwtjes op het gebied van kunst uit te wisselen. Gespreksleider is Nelly van Rijt. Het Kunstcafé wordt afwisselend in Deurne en Asten gehouden. Het volgende Kunstcafé is op dinsdag 8 mei in café ’t Spektakel aan de Pr. Bernhardstraat in Asten.

foto Fjodor Buis

Spring naar toolbar