Schenking van Museum De Wieger aan Museumhuis Sybold van Ravesteyn

In 1986 ontving Museum De Wieger middels een schenking van zijn zoon Charles een deel van de nalatenschap van de architect Sybold van Ravesteyn (1889-1983). Deze sloot zich in 1925 aan bij De Gemeenschap, waarvan ook Hendrik Wiegersma lid was. Het woon- en praktijkhuis De Wieger in Deurne was een belangrijke pleisterplaats voor veel leden van De Gemeenschap. Van Ravesteyn was er een regelmatige gast. Hij bleef ook na de periode van De Gemeenschap het contact met Hendrik Wiegersma onderhouden. In 1965 werd de kunstverzameling van Wiegersma ondergebracht in museum Het Dinghuis in Deurne. Toen twee jaar later het Hendrik Wiegersma Fonds werd opgericht was Sybold van Ravesteyn een van de eerste deelnemers. Het fonds maakte aankopen van kunst uit het interbellum financieel mogelijk. Later heeft zoon Charles van Ravesteyn nog in het bestuur van De Wieger gezeten.

De schenking uit de nalatenschap omvatte documenten (publicaties, affiches, foto’s) en enkele kunstobjecten, waaronder het door ons gekoesterde schilderijtje Annetje van Charley Toorop. Met name de documenten, maar ook een aantal van de objecten, zoals kleine gipsen ontwerpen voor beeldhouwwerk, uitgevoerd door Jo Uiterwaal, passen eigenlijk niet in de collectie van De Wieger. Om die reden is recent aan aantal documenten en kleine objecten geschonken aan Museumhuis Van Ravesteyn, dat wordt beheerd door Vereniging Hendrick de Keyser.

Alle objecten stonden oorspronkelijk in de huiskamer van dit door Van Ravesteyn voor hem en zijn gezin in 1932 ontworpen huis in Utrecht, en kunnen nu worden teruggeplaatst. De schenking werd voorbereid en gecoördineerd door Han Lijnkamp, voormalig lid van de museumwerkgroep en zelf architect.

Op 3 november j.l. heeft hij, samen met onze conservator Lex van de Haterd en Marjolein Leesberg als collectiebeheerder van De Wieger, de documenten en objecten overhandigd aan Susanna Huigen, Collectiebeheer & Inrichting Museumhuizen Vereniging Hendrick de Keyser. Ze werden onder het genot van een kopje koffie met gebak in dankbaarheid aanvaard, voorafgegaan door een uitgebreide rondleiding door het huis.

Het woonhuis van Van Ravesteyn is helemaal in de oorspronkelijke staat behouden gebleven en het leuke is dat je er kunt logeren!

https://www.monumentenbed.nl/nl/huis-van-ravesteyn-utrecht

 

Spring naar toolbar