Tuinpadfestival 2018

’t Dorp terug bij De Wieger

Meer dan duizend bezoekers bij veelzijdig TuinpadFESTIVAL

Vice-voorzitter Willy Koppens van De Wieger kreeg bij de opening van het TuinpadFESTIVAL 2018 van cultuurwethouder Marinus Biemans een document met de tekst van Het Dorp. Naast de wethouder de presentatoren Yvonne Slits en Ben Timmers. Links: Fredrike de Winter (accordeon) en Carolien van der Hulst (toetsen).

DEURNE – De weergoden waren het nieuwe TuinpadFESTIVAL goed gezind. Het was zondag 8 juli heerlijk toeven in de tuin bij Museum De Wieger in Deurne; in de zon en in de schaduw van parasols en bomen. Want die bomen zijn hoog. Dat waren ze al toen Friso Wiegersma een kind was. Zoals hij voor zijn partner Wim Sonneveld beschreef in het lied Het Dorp. Dat lied over het tuinpad bij zijn vaderlijk huis is de naamgever van het nieuwe festival. Het lied liep dan ook als een rode draad door het programma vol muziek, theateracts, rondleidingen, gedichten en verhalen voor groot en klein.

Het aantal bezoekers overtrof de verwachtingen. Het TuinpadFESTIVAL mocht zo’n duizend bezoekers welkom heten. Bij de officiële opening om 14.00 uur sprak cultuurwethouder Marinus Biemans zijn waardering uit voor het festival: “Dit nieuwe initiatief moet een succes worden. Het is mooi zoals De Wieger de deuren open zet en naar buiten treedt met zo’n aansprekend programma met kunst met een grote en een kleine ‘k’ en met cultuur. Mede dankzij het enorme aantal vrijwilligers dat op allerlei manieren de handen uit de mouwen steekt. Complimenten daarvoor. Ik hoop dat het voor veel mensen reden is om kennis te maken met De Wieger of om hun kennismaking te vernieuwen.” Daarop overhandigde hij vice-voorzitter Willy Koppens van het museumbestuur een opgerold document.

Het bleek de tekst van het lied Het Dorp te bevatten. Koppens: “Vorig jaar was het Zomerfestival aan het begin van de vakantie al een succes. Daaruit is het idee voor het breder opgezette TuinpadFESTIVAL ontstaan. Dat ik als vice-voorzitter nu de tekst van Het Dorp cadeau krijg, zie ik ook symbolisch. Want zoals we allemaal weten, is De Wieger ’t dorp Deurne een beetje kwijt geweest. Nu krijg ik als vertegenwoordiger van De Wieger ’t dorp van u als het ware terug. Dat is mooi. Wij gaan er ons best voor doen.”

Veelzijdig programma

              

Gipsy Mood met zangeres Linda van Tilborg          Dees & Marleen

Na de opening kon het programma op zeven podia van start. Op het centrale grote podium werd het met veel zwier gepresenteerd door Yvonne Slits en Ben Timmers. Daar vonden ook de grotere optredens plaats, terwijl voor de kleinere acts andere podia waren gereserveerd. Het programma werd op het groot podium afgetrapt door Gipsy Mood met zangeres Linda van Tilborg. De swingende zigeunermuziek, balkan, klezmer, jazz en blues zou tot genoegen van het publiek nog enkele keren terug keren. Dat publiek toonde zich verrast en enthousiast over de aankleding en het programma van het festival. Dat leverde reacties op als ‘ik waan me hier in het buitenland’ en ‘ik woon hier vlakbij maar ik was hier nog nooit geweest. Het is gewoon gaaf!’. Ook de wethouder, die later op de middag na enkele plichtplegingen nog even terugkwam, was enthousiast. “Als je het publiek ziet genieten, dan zie je dat De Wieger van iedereen is.”

Speciaal voor de kinderen was er in samenwerking met de Bibliotheek Helmond-Peel met Blikkie, Atelier Lizzy, Ballet Loes en Fredrike de Winter een afwisselend programma in de luwte: voorlezen, schilderen, dansen en (muziek)theater. Trees de Kruijf, Mini van Wordragen, Theo Spaay en Maysa Ashour waren op het klein balkon schilderend en kappend aan het werk. Over belangstelling hadden de beeldend kunstenaars niet te klagen. Evenmin als de verhalenvertellers, dichters, singer/songwriters en muzikanten in het Groot Atelier en in de binnentuin.

           

Fredrike de Winter met Muis                                  De kunstenaars Theo Spaay en Maysa Ashour

Daar bedienden Margreet Spoelstra, Erik Vink, Ed van de Kerkhof, HansMarijnissen, Angela Polderman, Annemarie Liebregts, Willem Adelaar, Dees & Marleen, Carolien en Bram, Out of Nowhere met Harry van Lunenburg en Hans van Asten, het trio Ammar Shamma (darbuka, zang), John Thomas (klarinet) en Theo van de Hurk (ud), en Thija Maas het publiek. Klein maar fijn! Liesbeth Reeser met haar voorstelling Sluiers was er ook te zien.

          

De Aimabele Schoften met Wijncabaret               Dansen met Ballet Loes

Het energieke trio De Aimabele Schoften dook overal op het terrein op met aanstekelijke liedjes, grappen en grollen in wat zij hun Wijncabaret noemen. En dan waren er nog buikdanseressen op verschillende podia. Overigens biedt het programma Podium door het jaar heen op een aantal vrijdagen soortgelijke optredens aan in het Groot Atelier van De Wieger. Zie daarvoor de agenda op de website.

            

Het trio Theo van de Hurk                                         Out of Nowhere

Ook de tentoonstellingen in het museum kregen flink veel belangstelling. Er werden diverse rondleidingen gegeven aan een geïnteresseerd publiek.

Op het grote podium werd ‘s middags een kunstveiling in twee sessies van werk uit de BKR-regeling gehouden. Ondermeer van Hermien van Herpt, Bernard van der Wielen, Jack Harden, Willi Martinali, Willy Berkers en Jan van de Waterlaat. Veilingmeester Theo Goossens had niet de gemakkelijkste taak om de schilderijen, zeefdrukken en een enkel beeld en tekening aan de man of vrouw te brengen.  Na wat aarzelende eerste reacties vonden toch alle stukken een nieuwe eigenaar en kon het budget van De Wieger met zo’n 1500 euro worden aangevuld.

Winnaar Couplettenwedstrijd

Het koor De Weef won de Couplettenwedstrijd. Bloemen voor tekstschrijver Annemarie van Ooij

In vijf blokken werden op het grote podium de in totaal 22 inzendingen gezongen door de deelnemers aan de Couplettenwedstrijd voor de festivalversie van Het Dorp. Ze werden begeleid door Carolien van der Hulst op toetsen en Fredrike de Winter op accordeon. De deelnemers, voor het merendeel uit Deurne en een enkeling ook van over de gemeentegrens, lieten horen over veel creativiteit en betrokkenheid bij Deurne en de huidige tijd te beschikken. De uitvoeringen konden rekenen op enthousiaste reacties van het publiek en het refrein werd telkens uit volle borst meegezongen. Een bezoekster uit Venlo, die toevallig afgelopen weekend in de omgeving logeerde, was ontroerd door de vele herinneringen die het lied bij haar boven brachten. Ze zei: “Je hoeft er dus niet eens voor in Deurne te wonen om herinneringen bij dat lied te hebben. En ik ben ook blij dat ik ‘het tuinpad van mijn vader’ en De Wieger nu ook eens met eigen ogen heb kunnen zien.”

Even na 20.00 uur werd de winnaar van de Couplettenwedstrijd, gekozen door de vrijwilligers van het festival, bekend gemaakt door de bestuursleden Annemieke Koolen en André Verberne. Koor De Weef ging er, met de tekst van Annemarie van Ooij, met de eer en de eeuwige roem vandoor. Want dit couplet zal volgend jaar en de jaren daarna tijdens het TuinpadFESTIVAL te horen zijn in de festivalversie van Het Dorp. Het koor bestaat uit ongeveer 35 vrouwen en viert op 4 november zijn zilveren jubileum. Annemieke Koolen: “Ruim 26% van de stemmen ging naar dit couplet. Dik verdiend dus. Wie de smaak te pakken heeft gekregen, kan nu alvast beginnen met het schrijven van een nieuw couplet voor het festival in 2019.”

Beide bestuursleden toonden zich verguld met de kwaliteit, de fantastische sfeer en de overweldigende publieke belangstelling voor het festival. André Verberne sprak zijn waardering ook uit voor Jeanne Melief. Zij heeft in de weken voorafgaand aan 8 juli het mozaïek van Pieter Wiegersma in een muur op de binnenplaats gerestaureerd.

 

Afsluitende voorstelling

Dit alles speelde zich af tussen 14.00 en 21.30 uur terwijl het gezellig druk bleef; met een piek in de tweede helft van de middag. Niemand hoefde naar huis om de inwendige mens te versterken. ’s Middags schotelde ’t Streeckhuys Deurne het publiek heerlijke streekeigen producten voor, die genuttigd konden worden aan een sfeervol aangeklede lange tafel in een hoek van de tuin. Met een drankje van de bar of etend aan de lange tafel kon je je figurant wanen in een film over het Italiaanse, pardon Brabantse, landleven.

            

Een hapje als een stilleven                                         Het Brabantse landleven ‘als in een film’

Na de prijsuitreiking werd het terrein, terwijl op het grote podium de muziekoptredens doorgingen, omgebouwd  voor de afsluitende voorstelling van Stefan Jung: De Aap. Deze voorstelling is gebaseerd op ‘Ein Bericht für eine Akademie’ van Franz Kafka uit 1917. Indrukwekkend was de uitvoering van Jung van dit indringende en nog steeds actuele stuk. Indringend, omdat het stuk het publiek een spiegel voorhoudt en de vraag stelt: wat is het verschil tussen de tot ‘mens’ gedresseerde aap en de mens die zich aanpast aan regelgeving in een dictatoriale maatschappij en daarbij zijn menselijke waardigheid verliest. Als het ware ‘aap wordt’. Voorwaar geen lichtvoetige inhoud, zo aan het einde van een wel heel lichtvoetig festival. Toch woonden zo’n honderd belangstellenden de voorstelling bij en beloonden Jung met een daverend applaus.

Stefan Jung in zijn solovoorstelling De Aap

Projectleider Fred Weijers van het TuinpadFESTIVAL bedankte Jung en bedankte ook het publiek: “Het is toch wel heel bijzonder dat u na zo’n bruisend festival de stilte op kunt brengen voor deze bijzondere voorstelling. Dat kenmerkt zowel de veelzijdigheid van ons programma als de veelzijdigheid van ons publiek. Daar gaan we bij onze editie 2019 zeker rekening mee houden. Tot dan.” Terwijl de laatste bezoekers nog een drankje namen, veranderde de tuin van De Wieger onder de handen van vrijwilligers weer in de staat die het zal behouden tot volgend jaar zomer.

Het TuinpadFESTIVAL is een initiatief van De Wieger en werd mede mogelijk gemaakt door:
Boekhandel Hub Berkers, Bibliotheek Helmond-Peel, Casper Vriens Techniek, Gemeente Deurne, Lions Club Deurne, Stichting Evenementen Deurne en Stichting van Doorne-Duijndam Fonds.

—————————————

Tekst: Nelly van Rijt

Foto’s: Wendy van der Wallen

Spring naar toolbar