Rondom Frans Babylon

« Terug naar agenda
  • Datum/Tijd: zo 13 mei 14:30 - 16:30
  • Beschikbare plaatsen: 12 van 32
  • Bijzonderheden:

Frans Babylon (1924-1968). Dichter en kunststimulator
 
Vijftig jaar geleden is op 21 augustus 1968 Frans Babylon op het strand van Bloemendaal gevonden, nadat hij door in zee te lopen een einde aan zijn leven heeft gemaakt. Frans Babylon is als Frans Obers geboren te Deurne op  18 maart 1924. Na zijn eerste bundel uit 1944 profileert hij zich in de jaren 1950 en 1960 enerzijds als dichter, anderzijds vervult hij een voortrekkersrol in de kunst als organisator van en spreker bij openingen van tentoonstellingen en als kunstjournalist en -recensent. Zich afzettend tegen de gevestigde orde heeft hij voor de emancipatie en vernieuwing van de kunsten en als vriend van kunstenaars veel betekend.
 
Het programma rondom de figuur Frans Babylon bestaat uit een voordracht over Frans Babylon als dichter door Pierre Maréchal en een voordracht over Frans Babylon in relatie met kunst en kunstschilders door Peter Thoben, vanzelfsprekend met uitvoerig beeldmateriaal. Dichter Willem Adelaar, eventueel geassisteerd door andere dichters, declameert tijdens de voordrachten passende gedichten van Babylon. Tussen de voordrachten in vertolkt de groep AndersOok enkele gedichten van Frans Babylon op muziek.
 
Over de samenstellers
De werkgroep Boekenkast doet onderzoek naar overleden dichters die voor de ontwikkeling van kunst en cultuur in Eindhoven en Noord-Brabant van belang zijn geweest. Zo zijn Louis Vrijdag, Joop Oversteegen, Jef van Turnhout en Nathalie van den Eerenbeemt aan bod gekomen. De kerngroep bestaat uit Pierre Maréchal, Peter Thoben en Willem Adelaar. Zij hebben de band ‘Anders Ook’ onder leiding van pianist en componist Gerard de Graaf bereid gevonden om van iedere behandelde dichter enkele gedichten op muziek te zetten en deze composities tijdens de podiumpresentatie ten gehore te brengen. Pierre Maréchal publiceerde vorig jaar het boek ‘Frans Babylon. Herinneringsgewijs’ (ISBN:  978-94-022-3720-7).
 
zondag 13 mei: 14.30-16.30 uur
Entree € 10,-

Reserveren

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.

Spring naar toolbar