In verband met de verspreiding van het coronavirus om veiligheidsredenen afgelast: Lezing: Voorgoed voorbij bestaat niet

« Terug naar agenda
  • Datum/Tijd: zo 5 apr 11:00 - 12:00
  • Beschikbare plaatsen: 40 van 40
  • Bijzonderheden:

Lezing: Voorgoed voorbij bestaat niet door Rob Smolders en Paul van Dongen

De kunstenaars Sierk Schröder (1903-2002) en Paul van Dongen (geboren 1958) leerden elkaar kennen naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Het naakt in de Nederlandse schilderkunst van de twintigste eeuw’ die in 1994 in Museum De Wieger plaatsvond. Zij herkenden in elkaar de wil om het tekenen naar de waarneming op een zo hoog mogelijk niveau te brengen. Niet gehinderd door de hoge leeftijd van Schröder of het leeftijdsverschil hielden zij nog zeven jaar contact met elkaar, soms door elkaar te ontmoeten, meestal door elkaar brieven te schrijven met daarbij foto’s, knipsels en tekeningen. In 2019 bundelde Rob Smolders deze brieven in het boek Voorgoed voorbij bestaat niet, en hij schreef er een viertal essays bij over de kwesties die in de briefwisseling aan de orde komen. Het boek is een pleidooi voor het tekenen en het bespreekbaar maken van wat kwaliteit is in de kunst.
In de lezing wordt de ontstaansgeschiedenis van het boek toegelicht en de intensieve relatie met Museum De Wieger. Rob Smolders was directeur van De Wieger van 1992 tot 2003. Paul van Dongen was als gastconservator betrokken bij de exposities ‘Het naakt in de Nederlandse schilderkunst van de twintigste eeuw’ (1994), Sierk Schröder, tekeningen, studies en schetsen (1994), en in 1996 Cornelis Kloos. Hij exposeerde er eigen werk in 1999.

Na afloop van de lezing is er gelegenheid het boek te kopen. Paul van Dongen zal een unieke tekening maken in elk exemplaar.

Gegevens van het boek:
Rob Smolders, Voorgoed voorbij bestaat niet. De briefwisseling tussen Sierk Schröder en Paul van Dongen, Uitgeverij Van Spijk 2019. ISBN 9789062168767. Prijs: €34,50.

Over de auteur:
Rob Smolders studeerde kunstgeschiedenis in Utrecht en was mede-oprichter en redacteur van het tijdschrift Metropolis M van 1979 tot 1992. Hij schreef voor NRC-Handelsblad, Kunstbeeld en veel andere tijdschriften en catalogi. Bij het afscheid van zijn directeurschap van Museum De Wieger (1992-2003) publiceerde hij een boek over de vriendenkring van Hendrik Wiegersma: Want alles is oud, 2003. Daarnaast maakte hij een boek over ontmoetingen van bisschop Muskens met kunstenaars: Spreek je eigen taal, 2005. In 2006 verscheen een biografie van de schilder Dirk Oudes. Sinds 2014 publiceert hij een blog over kunst: www.altijdvandaag.nl.

Paul van Dongen bezocht van 1978 tot 1984 de Academie voor Beeldende Kunsten Sint Joost in Breda. Hij woont en werkt sinds begin jaren negentig in Tilburg.
In zijn vroege werk schilderde hij bijbelse en mythologische taferelen. Vanaf 1990 legde hij zich steeds meer toe op het tekenen naar model, anatomische studie en het portretschilderen. De aquarel, de tekening en de ets werden zijn meest geliefde technieken. Een serie plafondetsen, waarin de figuren van onderaf worden gezien, werd geëxposeerd in De Wieger in 2000. Hij ontving in dat jaar de Anjerfonds Cultuurprijs Noord-Brabant. Behalve figuurstudies maakt Van Dongen composities met schedels, planten, bloemen, dieren en landschappen.

U ontvangt na reservering geen bevestigingsmail. Uw reservering staat wel bij het museum vermeld.

Reserveren

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.

Spring naar toolbar