Lezing: Charles Eyck, de mens als kunstenaar, de kunstenaar als mens

« Terug naar agenda
  • Datum/Tijd: zo 17 nov 11:00 - 12:30
  • Bijzonderheden:

De expositie Charles Eyck is van 22 september 2019 tot en met 12 januari 2020 op de bovenverdieping van Museum De Wieger te zien. De lezing wordt verzorgd door mevrouw Ingrid Henssen-van Hees, kunstliefhebber en bestuurslid van het Sint-Hubertuskunstcentrum Genhout (Beek).

Charles Eyck heeft in het kerkje van Genhout een megaprestatie neergezet, door in 19 dagen het plafond van 400 m2 te beschilderen. Samen met andere grootheden van die tijd zoals Joep Nicolas, Henri Jonas en Charles Vos heeft hij het dorpskerkje tot een waar kunstkerk verheven.

Vanuit die bewondering heeft Ingrid Henssen-van Hees zich verdiept in De Limburgse School en het leven en het werk van Charles Eyck in het bijzonder. Mevrouw Henssen, die in haar dagelijks leven als arts verbonden is aan de Universiteit van Maastricht, schetst met een PowerPoint met fotomateriaal een beeld van de grootsheid van  de kunstenaar, maar ook van zijn kwetsbaarheid.

Op een levendige wijze wordt ingezoomd op de biografie, de kunstenaarskring, de stijl en de kenmerken van zijn oeuvre. Ook de zakelijkheid van Charles Eyck, soms heel uitgesproken en soms helemaal niet, komt aan bod.

Samengevat: het gaat op zondag 17 november om de mens als kunstenaar en de kunstenaar als mens.

De expositie, samengesteld door conservator Lex van de Haterd, kon tot stand komen dankzij een groot aantal genereus ter beschikking gestelde bruiklenen van het Limburgs Museum in Venlo en uit de enorme Charles Eyck-collectie van Roeland van Thiel uit Den Bosch. Daarnaast toont De Wieger werken van Charles Eyck uit de eigen collectie en bruiklenen van een viertal andere particuliere verzamelaars.

Inloop vanaf 10.30 uur. Aanvang lezing 11.00 uur.

Reserveren

Dit evenement is volgeboekt.

Spring naar toolbar