In verband met de verspreiding van het coronavirus om veiligheidsredenen afgelast: Kunstcafé met Arend Brons

« Terug naar agenda
  • Datum/Tijd: do 19 mrt 20:00 - 22:00
  • Bijzonderheden:


Astrologisch Leeuwenraam in gemengde glastechniek (foto Arend Brons)

Glas in lood met brandschildering voor monumentaal pand in Amsterdam (foto Arend Brons)

Glaskunstenaar Arend Brons te gast bij het Kunstcafé in het Groot Atelier van De Wieger in Deurne

Arend Brons vertelt over zijn passie voor glas. De glaskunstenaar wil het leven van mensen verrijken met vlakglas. Vroeger werd in arbeiderswoningen glas in lood toegepast en kerken vertelden het verhaal van de bijbel met kleur en licht. Nu werkt Arend vooral voor particulieren en bedrijven die de toegevoegde waarde van glas in de woon- en werkomgeving waarderen.

Arend Brons is gefascineerd door licht en ook Licht met een hoofdletter: ‘Licht is spiritueel, is schoonheid. Het raakt je in je hart.’ Zelf is hij 25 jaar geleden gegrepen door het materiaal. Hij is verliefd geworden op glas en heeft toen zijn kantoorbaan opgegeven om fulltime het vakmanschap onder de knie te krijgen. Om een glasproject tot een goed einde te brengen moet je veel in huis hebben: goed kunnen tekenen, rekenen, kleurgevoel hebben, handig zijn én commercieel. Anders is het vakmanschap gedoemd om te mislukken. Brons is autodidact en heeft internationaal diverse workshops gevolgd, omdat er in Nederland weinig op dit gebied is: De laatste workshop was Architectuur en Glasdesign van de Italiaans/Mexicaanse kunstenaar Narcissus Quagliata: ‘Het was hartverwarmend om met een van de grootste glaskunstenaars drie weken samen te mogen werken. Zijn werk vind ik fenomenaal en getuigt van grote artistieke waarde met een ziel.’

Door persoonlijke verdieping, vakmanschap, creativiteit en ook veel doorzettingsvermogen hoopt Arend Brons de wereld mooier te maken. In de 25 jaar dat hij onder Edelglas werkt heeft hij vele ramen, deuren, wanden, glasobjecten gemaakt in verschillende technieken: glas in lood, etsen, zandstralen, brandschilderen, glasfusing en nieuwe digitale technieken. Maar het begint met een goed ontwerp. In 2018 is de kunstenaar in Neerkant gaan wonen, omdat bij het huis een mooie werkplaats zat. Aan de hand van eigen werk zal Brons zijn ontwerpen met bezieling voor glas en kleur overdragen, zoals een astrologisch leeuwenraam, glas in lood voor een voormalig Joods veilinghuis aan de Dam in Amsterdam, het ontwikkelen van antiek draadglas voor de restauratie van het Centraal Station in Amsterdam, de restauratie van geëtste ramen zoals die rond 1900 werden gemaakt, een glaswand met het Orakel van Delphi en ga zo maar door. Eigenlijk teveel levenswerk om in één avond te laten zien.

Aanvang: 20.00 uur. Inloop: 19.45 uur
Entree: gratis, geen reservering nodig

Spring naar toolbar