Kunstcafé met Marjolein Leesberg

« Terug naar agenda
  • Datum/Tijd: do 20 sep 20:00 - 21:30
  • Bijzonderheden:

DEURNE-ASTEN – Op 20 september zal Marjolein Leesberg (1962) bij het Kunstcafé het een en ander vertellen over de kleurenprenten van Hendrik Goltzius (1558-1617). Het Kunstcafé wordt gehouden in het Groot Atelier van Museum De Wieger in Deurne. Aanvang 20.00 uur. Gratis entree.

Marjolein Leesberg woont in Deurne. Zij heeft na het Willibrord Gymnasium kunstgeschiedenis gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Sinds de jaren ’90 werkt zij als kunsthistorisch onderzoeker en auteur voor de zogenaamde ‘Hollstein-reeks’. Dit is een standaardreeks over Nederlandse prentkunst tussen 1450 en 1700. Haar specialisatie ligt op het terrein van laat-16de/vroeg-17de eeuwse prentkunst.

Marjolein Leesberg publiceerde ondermeer over Hendrick Goltzius. De in Duitsland geboren Goltzius vertrok met zijn leermeester Coornhert op 22-jarige leeftijd naar Haarlem.Hij was een zeer begaafd tekenaar en graveur van kopergravures, die hij zelf uitgaf. Daarnaast heeft hij ook clair-obscur houtsneden gemaakt. Daarbij gaat het om een hoogdruktechniek, waarbij gebruik wordt gemaakt van een lijnblok en verschillende kleurblokken.

Leesberg vertelt bij het Kunstcafé meer over het ontstaan en de techniek van de clair-obscur houtsnede, en met name over deze kleurenprenten van Goltzius. Dit mede naar aanleiding van de tentoonstelling ‘La gravure en couleurs (1500-1640)’, die 17 oktober 2018 zal openen in het Musée du Louvre in Parijs. Aan die tentoonstelling werkt Marjolein Leesberg mee voor wat betreft de prenten van Goltzius.

Spring naar toolbar