Boekpresentatie “Niemand dan wij” op 3 september

« Terug naar agenda
  • Datum/Tijd: zo 3 sep 00:00
  • Bijzonderheden:

Zondagmiddag 3 september zijn Frank Jochemsen en Hans van der Woude te gast in de Wieger. Aanleiding is het verschijnen van het boek ‘Niemand dan wij”, waarin Jochemsen de correspondentie tussen Wim Sonneveld en Friso Wiegersma heeft verzameld.

De heren Jochemsen en Van der Woude zullen geïnterviewd worden door Lex van de Haterd, waarbij nadruk zal komen te liggen op het kunstenaarschap van Friso Wiegersma. Het programma zal worden omlijst met uniek beeld- en geluidsmateriaal.

Aanvang 15.00 uur; vrij entree, aanmelden wordt op prijs gesteld via beheer@dewieger.nl

Wim Sonneveld is van grote invloed geweest op de Nederlandse theater- en liedcultuur. Zijn vriend, vormgever en tekstschrijver Friso Wiegersma, was beeldbepalend voor Sonnevelds carrière. In de zevenentwintig jaar dat zij een relatie hadden waren ze veel onderweg en schreven ze elkaar met grote regelmaat brieven vanuit plaatsen als Parijs, New York, Madrid, Suriname, Curaçao en vanuit het filmmekka Hollywood waar Wim Sonneveld rond 1956 zijn geluk als internationaal filmacteur beproefde.

De briefwisseling tussen de geliefden is onlangs gevonden in de nalatenschap van Friso Wiegersma en werd nooit eerder gepubliceerd. Uit de brieven blijkt een enorme gretigheid, een groot cultureel ontwaken van twee jonge mannen die midden in het leven staan.

Wiegersma kon zichzelf verliezen in tekeningen en persoonlijke werkstukjes voor intimi. Voor Sonneveld maakte hij geregeld liefdevolle tekeningen of collages waarin hij zichzelf als de loensende “Friepel’ opvoert. Naast de briefwisseling is ook een aantal van deze unieke tekeningen teruggevonden. In Niemand dan wij zijn de brieven en tekeningen samengebracht, zorgvuldig bezorgd, ingeleid en van voetnoten voorzien. Niemand dan wij geeft een ongekend intieme inkijk in deze intense liefdes- en werkrelatie.
Wim Sonneveld (1917-1974) behoort tot een van de grootste artiesten die Nederland ooit gekend heeft. Zijn liedjes en conferences zijn nog altijd geliefd. Met schilder, ontwerper en liedtekstschrijver Friso Wiegersma (1925-2006) had Wim Sonneveld van 1947 tot zijn overlijden in 1974 een intense liefdes- en werkrelatie. Het was Friso Wiegersma die vrijwel alle Sonneveldproducties vormgaf. Nadat Wim Sonneveld hem vroeg om eens een liedtekst te schrijven ontstonden bovendien klassiekers als “Nikkelen Nelis’, “Josefien’, “Moeder, ik wil bij de revue’ en natuurlijk “Het dorp’.

Spring naar toolbar