reserveer hier toegangskaarten

februari 2020

zo 23 feb
11:00 - 12:00
Open Podium met Carla Ham


MANTRA ZINGEN

Mantraconcert door Carla Ham: maak kennis met klassieke Indiase teksten op westerse toonzetting. Laat je aanraken door de dynamische, meditatieve klanken.

Mantra’s zijn gewijde teksten in het Sanskriet en komen voort uit de oudste en heiligste hindoegeschriften, de Veda’s. Mantra betekent letterlijk: bevrijding van je denken. Mantra’s vertellen bijvoorbeeld een anekdote over een Hindoegod, vormen een gebed of bevatten een spirituele les. Luisteren naar of zingen van mantra’s kan in de mens een ruimte openen om zich te verbinden en te voeden. Je wordt kalm en helder.
Een bezoeker van een eerder concert: “Ik vond het mooi om naar te luisteren én ik merkte dat het me veel deed. Ik ging met een blij, ontspannen gevoel weer naar huis!”

Carla vertelt kort iets over iedere mantra. De tekst kan meegelezen worden. Meezingen mag! Ze begeleidt zichzelf op Indiaas harmonium of sjamanendrum.
Meer lezen of luisteren? Kijk op www.soham.nu

Toegang: gratis
Aanvang; 11:00 uur. Inloop vanaf 10:30 uur.
Waar: Museum De Wieger, ingang ‘Podium’


Meer info / Reserveren

maart 2020

do 5 mrt
20:00 - 22:00
Theater met verhalenverteller Paul Groos

Na zijn succesvolle optreden met de Ovidius vertelling ‘Zo is het gekomen, verhalen van verandering’ komt Paul Groos terug met twee verhalen naar teksten van de Griekse dichter Homerus. Zoals we van Paul Groos gewend zijn geeft hij aan deze vertellingen zijn eigen draai.

Vertelling 1: Om Troje
Achilles. Held? Stijfkop? Over het paard getild? Ultiem dapper? We horen het verhaal vanaf zijn geboorte tot en met de val van Troje.

Vertelling 2: Mijn naam is Odysseus
In het stof en de as van het gevallen Troje schreef Odysseus zijn naam. Daarna liet hij zijn schepen vertrekken richting Ithaka. Tien jaar zou hij over die reis doen. Tien jaar waarin hij alles kwijtraakte en als een naamloze bedelaar thuiskwam.

 


Meer info / Reserveren
wo 11 mrt
20:00 - 22:00
Literair Café met Maria Smolders

Maria Smolders groeide op in Sint-Oedenrode en ging naar de middelbare school in Veghel. Daarna volgde ze verschillende taalopleidingen (Engels M.O. en Spaans M.O.) in Tilburg en Nijmegen.
Op haar 27e vertrok ze naar Japan, om te trouwen met haar Japanse echtgenoot. Ze kregen twee dochters.
Maria studeerde Japans aan de International Christian University in Tokio, en werkte van 1981 tot 2011 op de culturele afdeling van de Nederlandse ambassade.
In 2013 keerde ze, samen met haar man, terug naar Nederland. Ze ging in Amsterdam wonen en volgde daar de opleiding voor literair vertaler aan de Vertalersvakschool. Eind 2018 verscheen bij uitgeverij Van Oorschot haar eerste vertaalde roman ‘Het Meisje dat ik Achterliet’ van Shusaku Endo.

Het meisje dat ik achterliet (1963) van de veelgeprezen Japanse schrijver Shusaku Endo is een aangrijpende roman over de keuzes van jonge volwassenen die leren wie ze zijn en wat ze willen in het leven. Het verhaal gaat over een weinig gemotiveerde student, Tsutomu Yoshioka, die gebukt gaat onder een gebrek aan geld en een behoefte aan seks. Hij heeft een kortstondige affaire met Mitsu, een naïef plattelandsmeisje. Ze delen het bed, hoewel zij daar nog niet aan toe is. Daarna laat hij haar vallen en zij blijft achter, hopend dat hij bij haar terug zal komen. Yoshioka vindt uiteindelijk een goede baan en legt het aan met het nichtje van de directeur van het bedrijf waar hij werkt, zich ervan bewust dat hem dat zal helpen in zijn verdere carrière. Na verloop van tijd raakt Yoshioka overmand door een gevoel van eenzaamheid en spijt om het meisje dat hij achterliet.


Meer info / Reserveren
do 19 mrt
20:00 - 22:00
Kunstcafé met Arend Brons

Astrologisch Leeuwenraam in gemengde glastechniek (foto Arend Brons)

Glas in lood met brandschildering voor monumentaal pand in Amsterdam (foto Arend Brons)

Glaskunstenaar Arend Brons te gast bij het Kunstcafé in het Groot Atelier van De Wieger in Deurne

Arend Brons vertelt over zijn passie voor glas. De glaskunstenaar wil het leven van mensen verrijken met vlakglas. Vroeger werd in arbeiderswoningen glas in lood toegepast en kerken vertelden het verhaal van de bijbel met kleur en licht. Nu werkt Arend vooral voor particulieren en bedrijven die de toegevoegde waarde van glas in de woon- en werkomgeving waarderen.

Arend Brons is gefascineerd door licht en ook Licht met een hoofdletter: ‘Licht is spiritueel, is schoonheid. Het raakt je in je hart.’ Zelf is hij 25 jaar geleden gegrepen door het materiaal. Hij is verliefd geworden op glas en heeft toen zijn kantoorbaan opgegeven om fulltime het vakmanschap onder de knie te krijgen. Om een glasproject tot een goed einde te brengen moet je veel in huis hebben: goed kunnen tekenen, rekenen, kleurgevoel hebben, handig zijn én commercieel. Anders is het vakmanschap gedoemd om te mislukken. Brons is autodidact en heeft internationaal diverse workshops gevolgd, omdat er in Nederland weinig op dit gebied is: De laatste workshop was Architectuur en Glasdesign van de Italiaans/Mexicaanse kunstenaar Narcissus Quagliata: ‘Het was hartverwarmend om met een van de grootste glaskunstenaars drie weken samen te mogen werken. Zijn werk vind ik fenomenaal en getuigt van grote artistieke waarde met een ziel.’

Door persoonlijke verdieping, vakmanschap, creativiteit en ook veel doorzettingsvermogen hoopt Arend Brons de wereld mooier te maken. In de 25 jaar dat hij onder Edelglas werkt heeft hij vele ramen, deuren, wanden, glasobjecten gemaakt in verschillende technieken: glas in lood, etsen, zandstralen, brandschilderen, glasfusing en nieuwe digitale technieken. Maar het begint met een goed ontwerp. In 2018 is de kunstenaar in Neerkant gaan wonen, omdat bij het huis een mooie werkplaats zat. Aan de hand van eigen werk zal Brons zijn ontwerpen met bezieling voor glas en kleur overdragen, zoals een astrologisch leeuwenraam, glas in lood voor een voormalig Joods veilinghuis aan de Dam in Amsterdam, het ontwikkelen van antiek draadglas voor de restauratie van het Centraal Station in Amsterdam, de restauratie van geëtste ramen zoals die rond 1900 werden gemaakt, een glaswand met het Orakel van Delphi en ga zo maar door. Eigenlijk teveel levenswerk om in één avond te laten zien.

Aanvang: 20.00 uur. Inloop: 19.45 uur
Entree: gratis


Meer info / Reserveren

april 2020

zo 5 apr
11:00 - 12:00
Lezing: Voorgoed voorbij bestaat niet

Lezing: Voorgoed voorbij bestaat niet door Rob Smolders en Paul van Dongen

De kunstenaars Sierk Schröder (1903-2002) en Paul van Dongen (geboren 1958) leerden elkaar kennen naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Het naakt in de Nederlandse schilderkunst van de twintigste eeuw’ die in 1994 in Museum De Wieger plaatsvond. Zij herkenden in elkaar de wil om het tekenen naar de waarneming op een zo hoog mogelijk niveau te brengen. Niet gehinderd door de hoge leeftijd van Schröder of het leeftijdsverschil hielden zij nog zeven jaar contact met elkaar, soms door elkaar te ontmoeten, meestal door elkaar brieven te schrijven met daarbij foto’s, knipsels en tekeningen. In 2019 bundelde Rob Smolders deze brieven in het boek Voorgoed voorbij bestaat niet, en hij schreef er een viertal essays bij over de kwesties die in de briefwisseling aan de orde komen. Het boek is een pleidooi voor het tekenen en het bespreekbaar maken van wat kwaliteit is in de kunst.
In de lezing wordt de ontstaansgeschiedenis van het boek toegelicht en de intensieve relatie met Museum De Wieger. Rob Smolders was directeur van De Wieger van 1992 tot 2003. Paul van Dongen was als gastconservator betrokken bij de exposities ‘Het naakt in de Nederlandse schilderkunst van de twintigste eeuw’ (1994), Sierk Schröder, tekeningen, studies en schetsen (1994), en in 1996 Cornelis Kloos. Hij exposeerde er eigen werk in 1999.

Na afloop van de lezing is er gelegenheid het boek te kopen. Paul van Dongen zal een unieke tekening maken in elk exemplaar.

Gegevens van het boek:
Rob Smolders, Voorgoed voorbij bestaat niet. De briefwisseling tussen Sierk Schröder en Paul van Dongen, Uitgeverij Van Spijk 2019. ISBN 9789062168767. Prijs: €34,50.

Over de auteur:
Rob Smolders studeerde kunstgeschiedenis in Utrecht en was mede-oprichter en redacteur van het tijdschrift Metropolis M van 1979 tot 1992. Hij schreef voor NRC-Handelsblad, Kunstbeeld en veel andere tijdschriften en catalogi. Bij het afscheid van zijn directeurschap van Museum De Wieger (1992-2003) publiceerde hij een boek over de vriendenkring van Hendrik Wiegersma: Want alles is oud, 2003. Daarnaast maakte hij een boek over ontmoetingen van bisschop Muskens met kunstenaars: Spreek je eigen taal, 2005. In 2006 verscheen een biografie van de schilder Dirk Oudes. Sinds 2014 publiceert hij een blog over kunst: www.altijdvandaag.nl.

Paul van Dongen bezocht van 1978 tot 1984 de Academie voor Beeldende Kunsten Sint Joost in Breda. Hij woont en werkt sinds begin jaren negentig in Tilburg.
In zijn vroege werk schilderde hij bijbelse en mythologische taferelen. Vanaf 1990 legde hij zich steeds meer toe op het tekenen naar model, anatomische studie en het portretschilderen. De aquarel, de tekening en de ets werden zijn meest geliefde technieken. Een serie plafondetsen, waarin de figuren van onderaf worden gezien, werd geëxposeerd in De Wieger in 2000. Hij ontving in dat jaar de Anjerfonds Cultuurprijs Noord-Brabant. Behalve figuurstudies maakt Van Dongen composities met schedels, planten, bloemen, dieren en landschappen.


Meer info / Reserveren
ma 6 apr
18:30 - 21:30
Boek aan Tafel met Franca Koolen over ‘Wees onzichtbaar’ van Murat Isik

Wees onzichtbaar van Murat Isik is een ontroerende en weergaloze literaire roman over een Turkse jongen die opgroeit in de Bijlmer.

Wees onzichtbaar van Murat Isik is een grootse epische roman over de wanhopige strijd van een gezin tegen een tirannieke vader en een prachtige coming of age van een sensitieve jongen die opgroeit in een onveilige wereld, gebaseerd op Murat Isiks eigen jeugd. Maar het is ook een schitterende en kleurrijke ode aan de Bijlmer.

De Bijlmermeer, begin jaren tachtig. De vijfjarige Turkse Metin komt met zijn ouders en zus naar Nederland. Het gezin gaat in de flat Fleerde wonen. Vader is een werkloze communist die overdag boeken van Marx leest en zich ’s avonds bezat met vrienden. Thuis is hij vaak gewelddadig en dan siddert het hele gezin. Metin vreest hem en maakt zich onzichtbaar. Maar langzaam – als de kinderen ouder worden en de moeder emancipeert – groeit het verzet tegen de vader.

Ondertussen verandert de Bijlmer ook. Bedoeld als vooruitstrevende wijk verwordt het tot een gevreesd getto met veel criminaliteit en hordes junks. Op een zondagavond in 1992 boort een Boeing 747 zich in de flat Kruitberg. Tientallen bewoners komen om. In de weken daarna lopen op Metins
middelbare school de raciale spanningen op. De Bijlmer verandert in de jaren daarna definitief: ondanks fysiek verzet van activistische bewoners worden veel flats gesloopt, waaronder die van Metin.

Van Murat Isik verscheen eerder Verloren grond, waarmee hij de Bronzen Uil Publieksprijs won en genomineerd werd voor de Academica Literatuurprijs.

Bij Boek aan Tafel leidt een gastlezer een ruim van tevoren uitgekozen boek in en bespreekt dit. De avond begint om 18.30 uur met een gezamenlijke warme maaltijd van soep met brood. Na de inleiding is er met de hele groep een uitwisseling over de inleiding en het boek.


Meer info / Reserveren
wo 8 apr
20:00 - 22:00
Huisconcert The Fiddle Case

IRISH MUSIC BAND ON TOUR IN HOLLAND

In Ierland , en zeker aan de Westkust, is de traditionele muziekcultuur springlevend.
Afkomstig uit het westelijk gelegen County Clare, speelt de band met respect voor de traditie op eigentijdse wijze swingende tunes en sfeervolle songs. En omdat improviseren onderdeel is van de Ierse muziek kan het dak er tijdens een concert zomaar afgaan!!

The Fiddle Case is Eoin O’ Neill, bouzouki , Jon O’Connell, contrabas/ zang, fiddler Adam Shapiro en Kieran O’Connell, zang/gitaar/bodhran. Het viertal wordt voor concerten op het continent aangevuld met Job Cornelisse, percussie en zang.

Kijk en luister:

https://youtu.be/d3JCMbiGiKQ

https://www.facebook.com/thefiddlecase/

Dit concert vindt plaats op woensdagavond in plaats van de gebruikelijke vrijdagavond.


Meer info / Reserveren
zo 19 apr
11:00 - 12:00
Boekbespreking Jan Casper van Beek over ‘Helden’

Jos Letschert werkte afgelopen jaar vooral aan kunstwerken (schilderijen, tekeningen, collages en sculpturen) over de Griekse mythologie. Goden en helden van de Ilias en de Odyssee staan daarbij centraal.
Duizendpoot Stephen Fry (acteur, journalist, dichter, comedian, tv-presentator maar ook auteur) schreef 2 boeken over de Griekse mythologie: ‘Mythos’, waarin de goden centraal stonden en zijn laatste boek ‘Helden’ met stervelingen als belangrijkste oriëntatie. De oude verhalen en de kunst van Letschert vertellen over lef en moed, maar ook over onvermogen en hoogmoed: aan helden is niets menselijks vreemd.

Nadat Stephen Fry in Mythos de verhalen over de goden in de Griekse Mythologie beschreef komen in zijn nieuwe boek de stervelingen aan bod. In ‘Helden’ vertelt hij over hun ambities, de voetangels en klemmen op de weg naar roem, maar ook over haat en nijd in veelal bloederige geschiedenissen. Maar mensen blijven het, met menselijke eigenschappen. Herkenbare karaktertrekken, ook voor helden op sokken..

Na afloop van de lezing is er voor belangstellenden een rondleiding door de expositie van Jos Letschert. Om deel te kunnen nemen aan de rondleiding kunt u na afloop van de lezing een toegangsbewijs voor het museum kopen bij de balie van het museum.

De rondleiding wordt gegeven door Jan Casper van Beek en Inge van Beek.

 

Locatie: Groot Atelier van het museum
Aanvang: 11.00 uur
Inloop: 10.45 uur
Entree: 5 euro voor de lezing
Daarna kunt u met een toegangsbewijs voor het museum deelnemen aan de rondleiding.


Meer info / Reserveren
vr 24 apr
20:00 - 22:00
Open Podium met Sander Voets en Sjors Hoek


foto’s: Josanne van der Heijden

SINGER-SONG WRITERS UIT DE BUURT !

Twee singer-songwriters uit Helmond en Griendstveen staan vanavond op het podium en zullen ieder een half uur hun mooiste nummers spelen.
Sander Voets is een singer-songwriter die zijn band afwisselt met solowerk. Meeslepende,
melancholische pop/rock maar dan in het klein. Covers en eigen nummers. Denk bijvoorbeeld
aan Saybia en Starsailor.

Sjors Hoek speelt gitaar en zingt een gevarieerde selectie nummers van de jaren ´60 tot nu en geeft de covers een eigen twist. Afgewisseld met zelf geschreven nummers is het een mix van relaxte en meer energieke klanken. Door inzet van mondharmonica, cajon en loopstation bent u verzekerd van een veelzijdig geluid.

Toegang: gratis
Wanneer: vrijdag 24 april om 20:00 uur. Inloop vanaf 19:30 uur.
Waar: Museum De Wieger, ingang ‘Podium’


Meer info / Reserveren

mei 2020

vr 8 mei
20:00 - 22:00
Theater met Cirque Magnifique

Intiem, zinnenstrelend en hedendaags theatercircus.

De kern van dit theatergezelschap bestaat uit Carla en Eric van der Steen als hedendaags theaterclownsduo I Frappanti. Twee artiesten die met theaterogen naar het circus kijken en vanuit die verwondering de wereld in gaan. Hun liefde voor moderne clownerie, komedie en direct theater ligt aan de basis van hun voorstellingen. Zij reizen samen met het publiek naar fantastische bestemmingen.
Cirque Magnifique brengt intiem, zinnenstrelend en hedendaags theatercircus. Belevingstheater, met zo mogelijk live muziek, waarbij het publiek op het puntje van de stoel gaat zitten om maar niets te missen.


Meer info / Reserveren
zo 24 mei
11:00 - 12:00
Open Podium met Rebecca Lydia en Pluckum

EEN MOOIE COMBINATIE VAN FOLK- EN SINGER-SONGWRITER MUZIEK UIT DE REGIO

Pluckum staat voor meerstemmige samenzang met akoestische begeleiding. Het trio brengt een afwisselend repertoire met covers uit het Folk en Traditionals genre, verpakt in een nieuw jasje.
Pluckum bestaat uit Nan Cooijmans, zang en accordeon, Marleen Mensink, zang en percussie, en Leo van Rijt, gitaar en zang. D’s Al sluit zich aan voor instrumentale ondersteuning.

Rebecca Lydia maakt Engelstalige singer-songwriter muziek, waarbij ze voornamelijk melancholische ballads zingt. Soms komt er een uptempo nummer tussendoor en een enkele keer luchtige liedjes. De liedjes zijn gedeeltelijk autobiografisch, maar gaan soms ook over het leven, liefde, pijn en de actualiteit.

Toegang: gratis
Wanneer: zondag 24 mei om 11:00 uur. Inloop vanaf 10:30 uur.
Waar: Museum De Wieger, ingang ‘Podium’


Meer info / Reserveren

juni 2020

vr 5 jun
20:00 - 22:00
Huisconcert Harry Hendriks


Foto: Dirk Hardy

ALLE TIJD: over wat is geweest en wat nog komen gaat…

In oktober gaf Harry Hendriks met de band Tip Jar een Huisconcert in De Wieger. Nu komt hij terug met zijn solo-programma ‘Alle tijd’.
Na ruim 15 jaar als vaste begeleider van Gerard van Maasakkers langs de Nederlandse theaters te hebben getrokken en enkele tribute-projecten later presenteert hij het Engelstalig album About Time en ook Nederlandstalig werk in de vorm van de EP Alle Tijd, beide in 2019 uitgekomen.
Harry zingt en speelt zijn werk in diverse samenstellingen, deze keer met bassist Eric Coenen.

Kijk en luister: https://harryhendriks.com/


Meer info / Reserveren

juli 2020

zo 12 jul
13:00 - 19:00
Tuinpadfestival

Het Tuinpadfestival 2020 vindt plaats op zondag 12 juli 2020 van 13.00 tot 19.00 uur.

Museum De Wieger organiseert voor de derde keer het Tuinpadfestival. Het Tuinpadfestival is steeds weer anders, vernieuwend, heeft een educatief element en bereikt een brede doelgroep. In 2020 sluit De Wieger aan bij het thema ‘Deurne in beweging’. De slogan van het Tuinpadfestival wordt “Kunst in beweging“. Rondom De Wieger zullen diverse culturele en educatieve activiteiten en optredens plaatsvinden. Er zijn diverse Deurnese instellingen betrokken zoals Cultuur Centrum Deurne, Nacht van het Witte Doek, muziek- en dansscholen, jongleergroep Hebbes en de Koninklijke Harmonie Deurne.

Het eerste podium staat in de tuin van De Wieger. Hier wordt opnieuw de succesvolle couplettenwedstrijd gehouden. Alle inwoners van Deurne en omstreken worden uitgedaagd een nieuw couplet te schrijven op het nummer “Het Dorp“ van Friso Wiegersma. Door na te denken over het bestaande lied en te bedenken wat Deurne voor hen betekent, wordt bewustwording voor de eigen woonplek en voor de geschiedenis aangewakkerd. De jury bestaat uit bekende personen uit Deurne die een affiniteit met muziek / cultuur hebben.

Podium 2 is het kinderpodium en staat ook in de tuin van De Wieger. Hier vinden optredens plaats van ballet- en dansscholen, muziekscholen en werken we samen met jongleergroep Hebbes en Deurne’s Got Talent. Door de nadruk op jong talent te leggen, wil De Wieger kinderen aansporen om meer te bewegen en om hun creatieve talent te ontdekken.

Het derde podium komt op de Oude Liesselseweg te staan. Hier vinden optredens plaats van Taaftere, Citylight en Jos Wigman & Luna Jansz.

Daarnaast wordt aan de voorzijde van De Wieger en aan de Oude Liesselseweg een kunstmarkt gehouden. Er staan circa 25 kramen waar kunstenaars hun werk presenteren en demonstraties geven. Geen enkele kraam is hetzelfde: de kunstmarkt verrast bezoekers en laat hen buiten de gebaande paden denken. Wie wil weten of aquarelleren, tekenen of graffiti iets voor hem/haar zou zijn, kan het hier uitproberen.
Eten en drinken kan gehaald worden bij de Foodtrucks van jonge Deurnese ondernemers.
In het Groot Atelier van De Wieger organiseren we de literaire activiteit Taal en Verhaal. Dichters en schrijvers geven voordrachten. Dit element was in 2018 en 2019 een groot succes en willen we het publiek graag opnieuw aanbieden.

Het Tuinpadfestival 2020 is een festival ‘in beweging’. Er is ruimte voor jong en oud om te kijken en luisteren, maar ook om zelf mee te doen. Het festival is gratis toegankelijk.


Meer info / Reserveren
Spring naar toolbar