reserveer hier toegangskaarten

januari 2020

ma 27 jan
20:00 - 22:00
Lezing Jan Philipsen over ‘Icoon’

‘Christiaan Hesen (1853–1947) leefde als kluizenaar aan de oostrand van de Peel. De lokale bevolking van het peeldorpje America noemde hem Rowwen Hèze. Rowwen is het dialect voor ruwe en Hèze duidt op zijn achternaam. In 1985 nam ik als bassist samen met de andere muzikanten het initiatief een band op te richten die zich vernoemde naar deze als onguur bekendstaande zonderling. Toen ik mijn vader op de hoogte bracht over onze gekozen bandnaam vertelde hij uiterst verbaasd dat hij Rowwen Hèze als kind had ontmoet. Dat is nogal opmerkelijk want buiten het feit dat ik, noch mijn vader ooit in het dorp America woonde, moet deze ontmoeting mijn vader dermate geraakt hebben dat hij zich die herinnerde. Dit zette me in 2011, twintig jaar na hetoverlijden van mijn vader, aan om op zoek te gaan naar de reden waarom hij 60 jaar na dato zo onder de indruk was van die ontmoeting. En toen ik op zolder een Maria-icoon vond waarop elf ‘geleidingen’ staan, kreeg ik het leven van Rowwen Hèze aangereikt en kon ik beginnen schrijven.Icoon, het geromantiseerde levensverhaal van Rowwen(Christiaan) Hèze, geeft een kijkje in de geschiedenis en ontwikkeling van Noord-Limburg in de periode 1865–1929. Een verhaal hoe Rowwen Hèze zijn bijzondere gaven inzet en deelt met de samenleving die hem desondanks naar derand van de maatschappij manoeuvreert. Icoon gaat over volharding en doorzettingsvermogen, karaktereigenschappen die de Noord- Limburgers van nu nog steeds kenschetsen.’ – Jan Philipsen –

Jan Philipsen is ex-bassist van de band Rowwen Hèze.


Meer info / Reserveren

februari 2020

vr 7 feb
20:00 - 22:00
Huisconcert Jopie Jonkers en Koen de Cauter

JOPIE JONKERS EN KOEN DE CAUTER

Latijns-Amerikaanse muziek

Het duo Jopie Jonkers, zang en harp, en Koen de Cauter, gitaar en zang, komt op vrijdag 7 februari 2020 naar Deurne. Om al vast naar uit te kijken!
Dit duo brengt een repertoire van vocale en instrumentale Latijns-Amerikaanse muziek uit onder andere Argentinië, Venezuela en Cuba. Met hier en daar een enkel Frans chanson.
Zij spelen al vele jaren samen maar nog altijd alsof het de eerste keer is, met enthousiasme en creativiteit. Van vrolijke walsjes tot dromerige melodieën, alle elementen voor een heerlijke avond!

Meer informatie over de artiesten en muziek: www.jopiejonkers.com

Kijk en luister voorbeeld: https://youtu.be/YEMHyWo58kY

 


Meer info / Reserveren
zo 16 feb
11:00 - 12:30
Lezing en rondleiding door Jos Letschert

Foto: Jos Letschert met Kassandra

Jos Letschert gaat in zijn lezing in op het onderwerp van zijn sculpturen en schilderijen, nl. de Griekse mythologie. Hij vertelt wat hem zo in dit onderwerp aantrekt en waarom het voor hem een bron is van inspiratie en reflectie. Ook gaat hij op basis van zijn kunstwerken in op een aantal belangrijke thema’s in de mythologie en duidelijk maken dat deze thema’s universeel en actueel zijn. Daarnaast licht hij zijn werkwijze toe: hoe komen zijn sculpturen, schilderijen, tekeningen en collages tot stand? Een deel van zijn verhaal houdt hij aan de hand van foto’s van zijn echtgenote Beate Letschert, die speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt zijn en die de dialoog illustreren die in het atelier ontstaan is tussen de fotograaf en de schilder.

Jos Letschert besluit zijn lezing met een rondleiding door de expositie. Om deel te kunnen nemen aan de rondleiding kunt u bij de balie van het museum een toegangsbewijs voor het museum kopen.

Aanvang: 11.00 uur
Inloop: 10.45 uur
Entree: 5 euro voor de lezing
Daarna kunt u met een toegangsbewijs voor het museum deelnemen aan de rondleiding.


Meer info / Reserveren
zo 23 feb
11:00 - 12:00
Open Podium met Carla Ham


MANTRA ZINGEN

Mantraconcert door Carla Ham: maak kennis met klassieke Indiase teksten op westerse toonzetting. Laat je aanraken door de dynamische, meditatieve klanken.

Mantra’s zijn gewijde teksten in het Sanskriet en komen voort uit de oudste en heiligste hindoegeschriften, de Veda’s. Mantra betekent letterlijk: bevrijding van je denken. Mantra’s vertellen bijvoorbeeld een anekdote over een Hindoegod, vormen een gebed of bevatten een spirituele les. Luisteren naar of zingen van mantra’s kan in de mens een ruimte openen om zich te verbinden en te voeden. Je wordt kalm en helder.
Een bezoeker van een eerder concert: “Ik vond het mooi om naar te luisteren én ik merkte dat het me veel deed. Ik ging met een blij, ontspannen gevoel weer naar huis!”

Carla vertelt kort iets over iedere mantra. De tekst kan meegelezen worden. Meezingen mag! Ze begeleidt zichzelf op Indiaas harmonium of sjamanendrum.
Meer lezen of luisteren? Kijk op www.soham.nu

Toegang: gratis
Aanvang; 11:00 uur. Inloop vanaf 10:30 uur.
Waar: Museum De Wieger, ingang ‘Podium’


Meer info / Reserveren

maart 2020

do 5 mrt
20:00 - 22:00
Theater met verhalenverteller Paul Groos

Na zijn succesvolle optreden met de Ovidius vertelling ‘Zo is het gekomen, verhalen van verandering’ komt Paul Groos terug met twee verhalen naar teksten van de Griekse dichter Homerus. Zoals we van Paul Groos gewend zijn geeft hij aan deze vertellingen zijn eigen draai.

Vertelling 1: Om Troje
Achilles. Held? Stijfkop? Over het paard getild? Ultiem dapper? We horen het verhaal vanaf zijn geboorte tot en met de val van Troje.

Vertelling 2: Mijn naam is Odysseus
In het stof en de as van het gevallen Troje schreef Odysseus zijn naam. Daarna liet hij zijn schepen vertrekken richting Ithaka. Tien jaar zou hij over die reis doen. Tien jaar waarin hij alles kwijtraakte en als een naamloze bedelaar thuiskwam.

 


Meer info / Reserveren
wo 11 mrt
20:00 - 22:00
Literair Café met Maria Smolders

Maria Smolders groeide op in Sint-Oedenrode en ging naar de middelbare school in Veghel. Daarna volgde ze verschillende taalopleidingen (Engels M.O. en Spaans M.O.) in Tilburg en Nijmegen.
Op haar 27e vertrok ze naar Japan, om te trouwen met haar Japanse echtgenoot. Ze kregen twee dochters.
Maria studeerde Japans aan de International Christian University in Tokio, en werkte van 1981 tot 2011 op de culturele afdeling van de Nederlandse ambassade.
In 2013 keerde ze, samen met haar man, terug naar Nederland. Ze ging in Amsterdam wonen en volgde daar de opleiding voor literair vertaler aan de Vertalersvakschool. Eind 2018 verscheen bij uitgeverij Van Oorschot haar eerste vertaalde roman ‘Het Meisje dat ik Achterliet’ van Shusaku Endo.

Het meisje dat ik achterliet (1963) van de veelgeprezen Japanse schrijver Shusaku Endo is een aangrijpende roman over de keuzes van jonge volwassenen die leren wie ze zijn en wat ze willen in het leven. Het verhaal gaat over een weinig gemotiveerde student, Tsutomu Yoshioka, die gebukt gaat onder een gebrek aan geld en een behoefte aan seks. Hij heeft een kortstondige affaire met Mitsu, een naïef plattelandsmeisje. Ze delen het bed, hoewel zij daar nog niet aan toe is. Daarna laat hij haar vallen en zij blijft achter, hopend dat hij bij haar terug zal komen. Yoshioka vindt uiteindelijk een goede baan en legt het aan met het nichtje van de directeur van het bedrijf waar hij werkt, zich ervan bewust dat hem dat zal helpen in zijn verdere carrière. Na verloop van tijd raakt Yoshioka overmand door een gevoel van eenzaamheid en spijt om het meisje dat hij achterliet.


Meer info / Reserveren
do 19 mrt
20:00 - 22:00
Kunstcafé met Arend Brons

Astrologisch Leeuwenraam in gemengde glastechniek (foto Arend Brons)

Glas in lood met brandschildering voor monumentaal pand in Amsterdam (foto Arend Brons)

Glaskunstenaar Arend Brons te gast bij het Kunstcafé in het Groot Atelier van De Wieger in Deurne

Arend Brons vertelt over zijn passie voor glas. De glaskunstenaar wil het leven van mensen verrijken met vlakglas. Vroeger werd in arbeiderswoningen glas in lood toegepast en kerken vertelden het verhaal van de bijbel met kleur en licht. Nu werkt Arend vooral voor particulieren en bedrijven die de toegevoegde waarde van glas in de woon- en werkomgeving waarderen.

Arend Brons is gefascineerd door licht en ook Licht met een hoofdletter: ‘Licht is spiritueel, is schoonheid. Het raakt je in je hart.’ Zelf is hij 25 jaar geleden gegrepen door het materiaal. Hij is verliefd geworden op glas en heeft toen zijn kantoorbaan opgegeven om fulltime het vakmanschap onder de knie te krijgen. Om een glasproject tot een goed einde te brengen moet je veel in huis hebben: goed kunnen tekenen, rekenen, kleurgevoel hebben, handig zijn én commercieel. Anders is het vakmanschap gedoemd om te mislukken. Brons is autodidact en heeft internationaal diverse workshops gevolgd, omdat er in Nederland weinig op dit gebied is: De laatste workshop was Architectuur en Glasdesign van de Italiaans/Mexicaanse kunstenaar Narcissus Quagliata: ‘Het was hartverwarmend om met een van de grootste glaskunstenaars drie weken samen te mogen werken. Zijn werk vind ik fenomenaal en getuigt van grote artistieke waarde met een ziel.’

Door persoonlijke verdieping, vakmanschap, creativiteit en ook veel doorzettingsvermogen hoopt Arend Brons de wereld mooier te maken. In de 25 jaar dat hij onder Edelglas werkt heeft hij vele ramen, deuren, wanden, glasobjecten gemaakt in verschillende technieken: glas in lood, etsen, zandstralen, brandschilderen, glasfusing en nieuwe digitale technieken. Maar het begint met een goed ontwerp. In 2018 is de kunstenaar in Neerkant gaan wonen, omdat bij het huis een mooie werkplaats zat. Aan de hand van eigen werk zal Brons zijn ontwerpen met bezieling voor glas en kleur overdragen, zoals een astrologisch leeuwenraam, glas in lood voor een voormalig Joods veilinghuis aan de Dam in Amsterdam, het ontwikkelen van antiek draadglas voor de restauratie van het Centraal Station in Amsterdam, de restauratie van geëtste ramen zoals die rond 1900 werden gemaakt, een glaswand met het Orakel van Delphi en ga zo maar door. Eigenlijk teveel levenswerk om in één avond te laten zien.

Aanvang: 20.00 uur. Inloop: 19.45 uur
Entree: gratis


Meer info / Reserveren

april 2020

ma 6 apr
18:30 - 21:30
Boek aan Tafel met Franca Koolen over ‘Wees onzichtbaar’ van Murat Isik

Wees onzichtbaar van Murat Isik is een ontroerende en weergaloze literaire roman over een Turkse jongen die opgroeit in de Bijlmer.

Wees onzichtbaar van Murat Isik is een grootse epische roman over de wanhopige strijd van een gezin tegen een tirannieke vader en een prachtige coming of age van een sensitieve jongen die opgroeit in een onveilige wereld, gebaseerd op Murat Isiks eigen jeugd. Maar het is ook een schitterende en kleurrijke ode aan de Bijlmer.

De Bijlmermeer, begin jaren tachtig. De vijfjarige Turkse Metin komt met zijn ouders en zus naar Nederland. Het gezin gaat in de flat Fleerde wonen. Vader is een werkloze communist die overdag boeken van Marx leest en zich ’s avonds bezat met vrienden. Thuis is hij vaak gewelddadig en dan siddert het hele gezin. Metin vreest hem en maakt zich onzichtbaar. Maar langzaam – als de kinderen ouder worden en de moeder emancipeert – groeit het verzet tegen de vader.

Ondertussen verandert de Bijlmer ook. Bedoeld als vooruitstrevende wijk verwordt het tot een gevreesd getto met veel criminaliteit en hordes junks. Op een zondagavond in 1992 boort een Boeing 747 zich in de flat Kruitberg. Tientallen bewoners komen om. In de weken daarna lopen op Metins
middelbare school de raciale spanningen op. De Bijlmer verandert in de jaren daarna definitief: ondanks fysiek verzet van activistische bewoners worden veel flats gesloopt, waaronder die van Metin.

Van Murat Isik verscheen eerder Verloren grond, waarmee hij de Bronzen Uil Publieksprijs won en genomineerd werd voor de Academica Literatuurprijs.


Meer info / Reserveren
wo 8 apr
20:00 - 22:00
Huisconcert The Fiddle Case

IRISH MUSIC BAND ON TOUR IN HOLLAND

In Ierland , en zeker aan de Westkust, is de traditionele muziekcultuur springlevend.
Afkomstig uit het westelijk gelegen County Clare, speelt de band met respect voor de traditie op eigentijdse wijze swingende tunes en sfeervolle songs. En omdat improviseren onderdeel is van de Ierse muziek kan het dak er tijdens een concert zomaar afgaan!!

The Fiddle Case is Eoin O’ Neill, bouzouki , Jon O’Connell, contrabas/ zang, fiddler Adam Shapiro en Kieran O’Connell, zang/gitaar/bodhran. Het viertal wordt voor concerten op het continent aangevuld met Job Cornelisse, percussie en zang.

Kijk en luister:

https://youtu.be/d3JCMbiGiKQ

https://www.facebook.com/thefiddlecase/

 


Meer info / Reserveren
zo 19 apr
11:00 - 12:00
Boekbespreking Jan Casper van Beek over ‘Helden’

Jos Letschert werkte afgelopen jaar vooral aan kunstwerken (schilderijen, tekeningen, collages en sculpturen) over de Griekse mythologie. Goden en helden van de Ilias en de Odyssee staan daarbij centraal.
Duizendpoot Stephen Fry (acteur, journalist, dichter, comedian, tv-presentator maar ook auteur) schreef 2 boeken over de Griekse mythologie: ‘Mythos’, waarin de goden centraal stonden en zijn laatste boek ‘Helden’ met stervelingen als belangrijkste oriëntatie. De oude verhalen en de kunst van Letschert vertellen over lef en moed, maar ook over onvermogen en hoogmoed: aan helden is niets menselijks vreemd.

Nadat Stephen Fry in Mythos de verhalen over de goden in de Griekse Mythologie beschreef komen in zijn nieuwe boek de stervelingen aan bod. In ‘Helden’ vertelt hij over hun ambities, de voetangels en klemmen op de weg naar roem, maar ook over haat en nijd in veelal bloederige geschiedenissen. Maar mensen blijven het, met menselijke eigenschappen. Herkenbare karaktertrekken, ook voor helden op sokken..

Na afloop van de lezing is er voor belangstellenden een rondleiding door de expositie van Jos Letschert. Om deel te kunnen nemen aan de rondleiding kunt u na afloop van de lezing een toegangsbewijs voor het museum kopen bij de balie van het museum.

De rondleiding wordt gegeven door Jan Casper van Beek en Inge van Beek.

 

Locatie: Groot Atelier van het museum
Aanvang: 11.00 uur
Inloop: 10.45 uur
Entree: 5 euro voor de lezing
Daarna kunt u met een toegangsbewijs voor het museum deelnemen aan de rondleiding.


Meer info / Reserveren
vr 24 apr
20:00 - 22:00
Open Podium met Sander Voets en Sjors Hoek


foto’s: Josanne van der Heijden

SINGER-SONG WRITERS UIT DE BUURT !

Twee singer-songwriters uit Helmond en Griendstveen staan vanavond op het podium en zullen ieder een half uur hun mooiste nummers spelen.
Sander Voets is een singer-songwriter die zijn band afwisselt met solowerk. Meeslepende,
melancholische pop/rock maar dan in het klein. Covers en eigen nummers. Denk bijvoorbeeld
aan Saybia en Starsailor.

Sjors Hoek speelt gitaar en zingt een gevarieerde selectie nummers van de jaren ´60 tot nu en geeft de covers een eigen twist. Afgewisseld met zelf geschreven nummers is het een mix van relaxte en meer energieke klanken. Door inzet van mondharmonica, cajon en loopstation bent u verzekerd van een veelzijdig geluid.

Toegang: gratis
Wanneer: vrijdag 24 april om 20:00 uur. Inloop vanaf 19:30 uur.
Waar: Museum De Wieger, ingang ‘Podium’


Meer info / Reserveren

mei 2020

vr 8 mei
20:00 - 22:00
Theater met Cirque Magnifique

Intiem, zinnenstrelend en hedendaags theatercircus.

De kern van dit theatergezelschap bestaat uit Carla en Eric van der Steen als hedendaags theaterclownsduo I Frappanti. Twee artiesten die met theaterogen naar het circus kijken en vanuit die verwondering de wereld in gaan. Hun liefde voor moderne clownerie, komedie en direct theater ligt aan de basis van hun voorstellingen. Zij reizen samen met het publiek naar fantastische bestemmingen.
Cirque Magnifique brengt intiem, zinnenstrelend en hedendaags theatercircus. Belevingstheater, met zo mogelijk live muziek, waarbij het publiek op het puntje van de stoel gaat zitten om maar niets te missen.


Meer info / Reserveren
zo 24 mei
11:00 - 12:00
Open Podium met Rebecca Lydia en Pluckum

EEN MOOIE COMBINATIE VAN FOLK- EN SINGER-SONGWRITER MUZIEK UIT DE REGIO

Pluckum staat voor meerstemmige samenzang met akoestische begeleiding. Het trio brengt een afwisselend repertoire met covers uit het Folk en Traditionals genre, verpakt in een nieuw jasje.
Pluckum bestaat uit Nan Cooijmans, zang en accordeon, Marleen Mensink, zang en percussie, en Leo van Rijt, gitaar en zang. D’s Al sluit zich aan voor instrumentale ondersteuning.

Rebecca Lydia maakt Engelstalige singer-songwriter muziek, waarbij ze voornamelijk melancholische ballads zingt. Soms komt er een uptempo nummer tussendoor en een enkele keer luchtige liedjes. De liedjes zijn gedeeltelijk autobiografisch, maar gaan soms ook over het leven, liefde, pijn en de actualiteit.

Toegang: gratis
Wanneer: zondag 24 mei om 11:00 uur. Inloop vanaf 10:30 uur.
Waar: Museum De Wieger, ingang ‘Podium’


Meer info / Reserveren

juni 2020

vr 5 jun
20:00 - 22:00
Huisconcert Harry Hendriks


Foto: Dirk Hardy

ALLE TIJD: over wat is geweest en wat nog komen gaat…

In oktober gaf Harry Hendriks met de band Tip Jar een Huisconcert in De Wieger. Nu komt hij terug met zijn solo-programma ‘Alle tijd’.
Na ruim 15 jaar als vaste begeleider van Gerard van Maasakkers langs de Nederlandse theaters te hebben getrokken en enkele tribute-projecten later presenteert hij het Engelstalig album About Time en ook Nederlandstalig werk in de vorm van de EP Alle Tijd, beide in 2019 uitgekomen.
Harry zingt en speelt zijn werk in diverse samenstellingen, deze keer met bassist Eric Coenen.

Kijk en luister: https://harryhendriks.com/


Meer info / Reserveren

juli 2020

zo 12 jul
12:00 - 17:00
Tuinpadfestival
Spring naar toolbar