Opening tentoonstelling ‘Pieter Wiegersma, veelzijdig begaafd’

In de museumtuin van De Wieger vond op zondag 5 juli 2020 de opening plaats van de tentoonstelling ‘Pieter Wiegersma, veelzijdig begaafd’. Na een succesvol uitverkocht optreden in de voormiddag van ‘Boven Water’, ook in de museumtuin, was in verband met de coronamaatregelen, een select gezelschap uitgenodigd voor de opening. Aanwezig waren onder andere verschillende leden van de familie Wiegersma, burgemeester Mak en wethouder Biemans.

In haar welkomstwoord gaf directeur Katjuscha Otte aan dat De Wieger met de activiteiten in de museumtuin het idee van De Wieger als huiskamer van Deurne wil uitdragen, ook in de gemeente en bij de politiek.

Lex van de Haterd benadrukte in zijn speech de veelzijdigheid van Pieter Wiegersma. Deze begon zijn loopbaan als glazenier, maar werkte ook als schilder en ontwerper. In de tentoonstelling zijn alle disciplines en technieken te zien. Hij maakte aquarellen, gouaches, tekeningen, litho’s, etsen, sieraden, wandtapijten en schreef verschillende boeken. Hij verzorgde twee grote interieurprojecten in Schijndel (voor de Zusters van Liefde) en Haarzuilens (kasteel De Haar). Bovendien was hij de eerste artistiek directeur van De Wieger. Wat weinig mensen weten is dat Pieter Wiegersma een neus voor het aankopen van kunst had. Hij kocht voor De Wieger 272 werken aan, die behoren tot de topstukken van de collectie. Daarmee is Pieter Wiegersma van grote betekenis geweest voor de groei van De Wieger als museum. Een aantal van zijn aankopen maakt onderdeel uit van de landschappententoonstelling, tot en met 13 september 2020.

Spring naar toolbar