Nieuws

 

Enorme belangstelling voor Peellezing 23-1-14

In cultuur gebrachte woeste gronden weer deels teruggegeven aan de natuur.

DEURNE – De belangstelling voor de lezing van oud-journalist Ed van de Kerkhof over de ontginning van de Deurnese Peel was enorm. Het Groot Atelier van Museum De Wieger in Deurne was donderdagavond 20 januari tot de laatste stoel bezet. Wat heet, elk plekje werd benut om nog een extra stoel of kruk bij te schuiven om niemand teleur te stellen.

Van de Kerkhof lardeerde zijn lezing met een aantal anekdotes, ondermeer uit een tijd van ver voor het daadwerkelijke officiële begin van de ontginning in opdracht van de provincie in 1911. In archieven was hij gestuit op voorstellen uit het einde van de achttiende eeuw om in de Peel afwateringskanalen aan te leggen. Daarmee zouden de natte, woeste gronden in cultuur gebracht kunnen worden. Dit in navolging van de ontginning van veengebieden in Groningen. Maar de Republiek van de Zeven Verenigde Nederlanden had daar geen oren naar. De Peel was een uitstekende barrière tussen Frankrijk en de Republiek.

Uit archieven kwamen ook stukken tevoorschijn van deskundigen die zich in de negentiende eeuw over de situatie in de Peel en de mogelijkheden van het gebied uitlieten. Een aantal bleek wel ‘de klok te hebben horen luiden maar niet precies te weten waar de klepel hing’. De ongeveer honderd toehoorders, sommigen van heinde en verre, kregen een bij tijd en wijle hilarisch inkijkje in de geschiedschrijving.

Deze verhalen vormen de achtergrond van het onderzoek van Van de Kerkhof naar de opkomst en ondergang van de boerderij van Wiel Geboers aan de Wilgenroosweg in Liessel. Ooit een van de mooiste ontginningsboerderijen aan de rand van het veen en nu leeg en verlaten. In afwachting van wat het herstel van het hoogveen door vernatting van de Deurnese Peel als toeristisch attractief natuurgebied gaat brengen. Over dit onderwerp ging het tweede deel van de lezing. Het onderzoek zal resulteren in een boek waaraan Ed van de Kerkhof momenteel werkt.

Basisschool De Bron komt vanaf 14-1-’14 een reeks Video Jockey cursussen volgen bij De Wieger!

Zij zullen zich bezig houden met nieuwe media. Ze gaan onder andere live trailers maken voor hun eigen bedachte film(s)!
Binnenkort is hiervan een uitgebreid foto en filmverslag  te vinden.

Uitnodiging: Opening tentoonstelling Winter in Brabant

 

Wij nodigen iedereen van harte uit om op zondagmiddag 15 december aanstaande de opening van de nieuwe tentoonstelling Winter in Brabant (en elders) bij te wonen. De officiële opening is om 15.00 uur gepland. Vanaf 12.00 uur zijn het museum en de bar geopend. De opening wordt muzikaal opgeluisterd door de Astense saxofoniste Joke van Loon , zij speelt een divers soloprogramma van Bach tot Berio en Nella Posthumus speelt piano in het grote atelier.
De tentoonstelling bestaat uit een keuze van de mooiste wintergezichten uit de collecties van Museum Kempenland en van De Wieger. De tentoonstelling loopt van 14 december t/m 9 maart 2014.

PODIUM AANGEBODEN

De eerste activiteiten zijn van start gegaan, dat smaakt naar meer!
Voor de planning van volgend jaar zijn we natuurlijk weer op zoek naar mensen die graag een podium willen! Bandjes, sing & songwriters, performers, creatievelingen, duizendpoten, out of the box denkers, aanbieders van lezingen, voorstellingen, cursussen en workshops!
Reageren mag via facebook, bellen naar 0493 322930 of mailen naar lizzygeurtsvankessel@dewieger.nl

IMG_3815

 

Terugblik open dag 20 oktober! 

Gister was het een geslaagde dag van de open dag met try-outs voor de workshops!

Op deze dag was er onder de gezelligheid van een hapje en een drankje de mogelijkheid om kennis te maken met verschillende activiteiten van de komende maanden. Er stromen al verschillende inschrijvingen binnen! Dus reserveer ook snel, de meeste workshops starten begin november en er zijn een beperkt aantal plaatsen.

Allemaal heel erg bedankt voor deze mooie dag en dat dit een mooie start mag zijn van De Podiumkunsten in De Wieger! 

Spoedig volgt er een foto en video verslag van deze dag!                   

 

Graffiti Sven Sanders en Podium  coördinator: Lizzy Geurts van Kessel. Foto: DMG Deurne                 

Try-out zondag 20 oktober 2013! 13:00 – 18:00 voor jong en oud!

Op zondagmiddag 20 oktober is er van 1 tot 6 gelegenheid om kennis te maken met de intimiteit en sfeer van De Wieger. Op deze try-out en inloopmiddag voor jong en oud, worden er verschillende presentaties en workshops gegeven waar je vooral aan mee moet doen. Op deze dag zullen verder vooral de meerdaagse workshops/cursussen in de spotlights staan.

Bekijk ook nog de nieuwsbrief van deze dag!

Graffiti
Samen met graffitiartiest Sven Sanders kun je voor de eerste keer graffiti spuiten. Hij zal je begeleiden bij het maken van een groot ‘graffitikunstwerk’. De beginselen van het werken met een graffitispuitbus komen aan bod.
Lijkt het je leuk en wil je het nu eens echt leren? Schrijf je dan in voor de graffitiworkshop. Hierin maak je kennis met de geschiedenis van de graffiticultuur, het tekenen van een graffitiontwerp, het opzetten van je ontwerp op een plaat en de basistechnieken die je nodig hebt om van de opzet tot de afronding van je graffitikunstwerk te komen.

 

VJ-en!
Beelden maken op muziek, aan de slag met nieuwe media! Object videomappen!
Kom zelf aan de knoppen draaien!

Speel digitaal met beeld en geluid!

3D tekenen (kids)
Ben jij al altijd benieuwd geweest hoe een 3D film of beeld tot stand komt en zou je zelf graag een tekening willen maken die je 3D kunt bekijken? Schuif dan aan bij het 3D tekenen waar je een tekening maakt op speciaal papier, die door middel van een zelfgemaakte roodgroene bril diepte krijgt!

SUZANNE MET HEEREN bestaat uit zangeres Suzanne Menheere, pianist Jeroen Jongmans en contrabassist Wim van Eeuwijk. Ze spelen jazz, latin en soul waarbij standards van Ella Fitzgerald, Billie Holiday en Peggy Lee moeiteloos afgewisseld worden met hits van Matt Bianco en Sade tot Adele. Een gevarieerde mix van zwoele bossanova’s, swingende jazz en intieme ballads, aangevuld met een paar lekkere soulklassiekers.

ar13suzannemetheeren-600

PURE MUZIEK met een piano, een contrabas en een omfloerste stem waarbij eigen interpretaties niet worden geschuwd en allang vergeten liedjes weer tot leven komen. Van 13.00 tot 15.00 zingt Suzanne alleen met haar repertoire Suitcase Suzi! Vanaf 15.00 tot 18.00 met band: Suzanne met Heeren! Zij geven glans en gezelligheid aan deze dag! Kom luisteren onder het genot van een drankje!

Met ver(f)ve in beweging!
Emelie Jegerings en Saskia Vermeesch verzorgen 6 november en 4 december twee losse workshops ‘met verve in beweging’. Het is een kruisbestuiving tussen beeldende kunst en beweging. Dit geval chi neng qigong gemixt met schilderen. Het is een onvergetelijke ervaring die leidt tot meer bewustwording en een andere mindset, gecombineerd met expressie in verf. Er komen nieuwe technieken en manieren van samenwerken aan bod. Op deze dag is er informatie te vinden over deze workshops en kun je ook al inschrijven!

Performance
Neem deel aan de bijzondere performance van Hanna en Lulian en help ze bij hun act!

Film: dorp aan de rivier, 1958 Nederland
Op deze dag wordt de eerste film getoond van het filmaanbod in oktober, november en december. Het is de debuutfilm van Fons Rademakers met een scenario van Hugo Claus naar de streekroman van Antoon Coolen. Landelijk drama over de excentrieke arts Tjerk van Taeke (Max Croiset). Coolen werd voor zijn boek geïnspireerd door het leven van Hendrik Wiegersma en diens vader Jacob, beiden huisarts in respectievelijk in Deurne en Lith aan de Maas.

Modeltekenen
Op deze dag staan er verschillende tekenezels klaar om samen model te tekenen. Ga gerust achter een ezel zitten om een poging te wagen een echt model na te tekenen!

Mocht je het een leuke ervaring vinden en graag meer willen leren over hoe je eigenlijk een model tekent, met gebruik van verschillende technieken en materialen en wil je binnen een gezellige groep een leuke en leerzame avond hebben in het atelier van Hendrik Wiegersma zelf? Schrijf je dan nu al in voor de cursussen naakt -modeltekenen die starten in november.

 

Kledingruil?
Ben je je oude kleren zat? Wil je wel eens wat anders en origineels zonder veel geld uit te geven? Kom dan naar de dag van de kledingruil!

 

De fotograaf Lucas van den Berg zal deze dag op de gevoelige plaat vastleggen. Een filmverslag van deze dag wordt gemaakt door Serge Janssen: EyeMovement!

Artikel Weekblad voor Deurne
Spring naar toolbar