Kijk nou eens!

Archeologische vondsten van Hendrik Wiegersma en anderen in en om Deurne

In Kijk nou eens! maken kinderen en volwassenen een archeologische tijdreis door Deurne – van de prehistorie tot nu. Speerpunten en urnen uit de prehistorie, een kopie van de beroemde Romeinse Peelhelm, speelgoed uit de 18de eeuw en het spannende verhaal over een bom uit de Tweede Wereldoorlog: aan de hand van bijzondere vondsten uit de Deurnese bodem leren we over het leven van vroeger. Uitgangspunt van de tentoonstelling is de passie van Hendrik Wiegersma voor archeologie. Te zien van 25 juni t/m 19 september 2021 in De Wieger in Deurne.

De redding van een urnenveld
Wiegersma was geen archeoloog, maar was wel heel geïnteresseerd in geschiedenis. Zo zeer, dat hij een prehistorisch grafveld aankocht. De dokter wilde zelf gaan graven, maar stootte al snel een urn kapot. Gelukkig bleven er nog veel goed bewaarde urnen over. Ook kreeg hij vaak voorwerpen van boeren die zij bij het ploegen naar boven haalden. Een deel van zijn verzameling kwam terecht in het Museum voor Oudheden in Leiden en is nu voor het eerst terug in Deurne.

Kinderactiviteiten
Bij de tentoonstelling worden verschillende activiteiten georganiseerd. Zo neemt verhalenverteller Annie Mulder kinderen mee in een spannend verhaal over archeologie. Na de vertelling kunnen zij onder begeleiding van archeoloog Andrew Jones in de tuin van De Wieger met een metaaldetector op zoek naar schatten! Data: 30 juni, 4 juli, 18 juli, 5 september en 12 september. Reserveren: https://www.dewieger.nl/podium/agenda/. Kaarten voor de activiteiten zijn op diezelfde dag ook geldig voor een bezoek aan de tentoonstelling.
1300 jaar geschiedenis

Kijk nou eens! vindt plaats in het kader van Deurne 1300. Naast de tentoonstelling in het museum, zijn in de tuin van De Wieger ook nog twee projecten te zien. In 13 x 100 portretteert Marlon Tielemans samen met Fotoclub Optika dertien Deurnese families. En Jeanne Melief werkt al geruime tijd aan Worteling, een kunstwerk van gekleurd glas dat het verhaal van 1300 jaar Deurne verbeeldt. Daarnaast vinden vele andere activiteiten in het dorp plaats.

Ga voor het reserveren van uw museumbezoek naar www.dewieger.nl. Op woensdag 14, 21 en 28 juli, 4, 11, 18 en 25 augustus en op 1 en 8 september is de museumtuin gratis te bezoeken.

 

Spring naar toolbar