In de ban van de Aa

Begin 2020 startten de Deurnese kunstenaars Emelie Jegerings en Jolanda Tielens met een bijzonder kunstproject: twee en een half jaar lang volgen ze het stroomgebied van de Aa, van Ospeldijk tot aan ’s-Hertogenbosch en leggen wekelijks schilderend en fotograferend hun belevingen vast. Hierbij een laatste update!

“De Aa heeft ons weer wat nieuws gebracht! Vorig jaar zagen we de natuur langs de Aa snel veranderen in het voorjaar. Bijna wekelijks stonden er nieuwe bloemen en grassen te bloeien, dus dit jaar wisten we wat dat betreft wat ons te wachten stond. Althans…. De natuur volgt niet zo’n strakke planning, alles op zijn tijd. Gelukkig hebben wij ook niet zo’n strakke planning. We hebben tweeëneenhalf jaar genomen om ons te laten verassen.

Op zoek naar lentebloeiers langs de Aa kwamen we ook uit bij de kruiden- en veldbloemen van de Natuurbegraafplaats Hoeve Ruth. Weer zo’n ontdekking! De geuren, kleuren en geluiden prikkelen alle zintuigen. Vanuit het bescheiden paviljoentje kijk je over het bloemenveld tussen de coulissen van bomen door naar het Aa-dal in de verte. Het landschap is magnifiek, in de verste verte (en je kunt echt heel ver wegkijken) zie je alleen maar natuur en één hoeve.

Vanuit hoeve Ruth kun je over een avontuurlijk pad richting de Astense Aa lopen. Het pad slingert tussen bomen, bramen, Kamperfoelie, Leeuwebekjes en heel veel andere plantjes door. Je komt dan uit vlak bij de plek waar vorige zomer de beverdam in de Astense Aa lag. Op deze plek heeft rond 1200 een watermolen gestaan. Bij laag water zie je de fundament-palen nog boven het water uitsteken. Op de een of andere manier laat dit gebied je voelen dat er al heel lang mensen hier hebben geleefd en gewoond. Het lijkt alsof hier alles geleidelijk ontstaan is, zonder grote ingrepen. Zonder vastomlijnd plan, gewoon zo gegroeid heel langzaamaan. Het is fijn om deze sfeer te ‘proeven’. We proberen het te vangen in onze werken, langzaamaan we nemen de tijd … het moet groeien.”

Spring naar toolbar