Geschiedenis

Gebouw

In 1922 heeft Wiegersma de Helmondse architect Cornelis Roffelsen net buiten de bebouwde kom van Deurne een kolossaal woonhuis laten bouwen. Het kreeg de naam ‘De Wieger’, naar de bijnaam die Wiegersma’s patiënten hem uit genegenheid hadden gegeven.

Het ontwerp is ontleend aan de monumentale Hollandse renaissancebouwkunst van de late 16e eeuw. De Wieger is een vroeg voorbeeld van streekeigen bouwen. Het hoofdvolume is eenvoudig ingedeeld en naar de straat gekeerd. Het huis ligt zo’n twintig meter van de weg af, op een lichte verhoging. Rechts is de trapgevel verdubbeld. Links zijn drie trapgevels in afnemende hoogte. Samen met de muurankers, het smeedwerk op de schoorstenen, de raamindeling en de luiken, zorgen de zijgevels voor een monumentaal vormenspel. Bij de achtergevel is minder gelet op regelmaat en symmetrie. Naast elkaar liggen daar een bordes, een uitgebouwde keuken en bijkeuken met daarop een balkon achter een zware, gemetselde borstwering.

Dan volgt nog de plaats achter de vroegere keuken die in 1930 een binnenplaats werd, toen het atelier werd bijgebouwd, met de waterput en de ingang naar de kelder. Midden op de binnenplaats staat een zeldzame Moerbeiboom. Sinds 2002 is De Wieger een beschermd Rijksmonument.

wieger_gebouw

Spring naar toolbar