Expositie Jos Letschert, Griekse mythologie opnieuw verbeeld

Van 19 januari 2020 tot en met 10 mei 2020 is op de bovenverdieping van Museum De Wieger de expositie ‘Jos Letschert, Griekse mythologie opnieuw verbeeld’ te zien.

De Nederlandse schilder, beeldhouwer, dichter en schrijver Jos Letschert, die woont en werkt in Duitsland, wordt in 1948 geboren in Amersfoort. In dezelfde stad studeert hij in 1979 af aan de toen nog daar gevestigde Academie voor Beeldende Vorming. Toch zal Jos Letschert pas laat echt voor de kunst kiezen. Eerst vervult hij een functie als hoofd onderzoek in het kader van leerplanontwikkeling, later gecombineerd met deeltijdfuncties als buitengewoon hoogleraar onderwijskunde en lector. Maar dat verandert allemaal in 2010, als hij met pensioen gaat. Hij neemt het penseel en het paletmes weer serieus ter hand en is vanaf dat moment bijna fulltime met beeldende kunst bezig.
In de afgelopen drie jaar werkte Jos Letschert vrijwel continu aan schilderijen, tekeningen, collages en sculpturen over Griekse mythologie. Hij raakte helemaal gebiologeerd door de goden en de helden uit de Ilias en de Odyssee. Zijn kunstwerken vertellen een verhaal over passie en strijd, over relaties en emoties, over thema’s die universeel en actueel zijn. Jos Letschert toont zich met zijn expressieve, kleurrijke acrylschilderijen en sculpturen een moderne expressionist in de traditie van de Duitse expressionisten.

Ook te zien in De Wieger

Op de begane grond van het museum is een permanente, maar steeds wisselende tentoonstelling het werk van Hendrik Wiegersma te zien in de context van zijn leven en artistieke vriendenkring. Vanwege ‘Nederland viert 75 jaar Bevrijding’ is tot en met 10 mei 2020 een zaal ingericht met speciale aandacht voor het thema Tweede Wereldoorlog en de rol die Hendrik Wiegersma samen met zijn zonen Jaap en Pieter in het verzet speelde. De beide andere zalen van de benedenverdieping zijn ingericht rondom de thema’s ‘Hendrik Wiegersma als arts’, zijn volkskunstverzameling en zijn vriendenkring (met een accent op Antoon Coolen en Dorp aan de rivier).

In het kader van het thema ‘Deurne in beweging’ heeft een aantal leden van Fotoclub Optika in Deurne één van de zalen ingericht met hun fotografische reacties óp en associaties mét het schilderij De motorrijder van Hendrik Wiegersma. Deze expositie is te zien van 19 januari tot en met 1 maart 2020.

Dan volgt vanaf 8 maart 2020 een bijzondere tentoonstelling, waarin de Landschappen in de 20e eeuw uit de collectie van De Wieger worden afgezet tegen het werk van de 16e eeuwse kunstenaar Lucas Gassel. Deze tentoonstelling valt samen met een overzicht van Lucas Gassel dat dit voorjaar in Museum Helmond te zien is.

De ateliers

In de ateliers zijn tot en met 26 januari 2020 nog de schilderijen en houtsneden van de Deurnese kunstenaar Vincent van Ojen te zien.

Van 30 januari tot 1 maart 2020 tonen leerlingen van het Willibrord Gymnasium hun eindexamenwerk.

Van 8 maart tot en met 10 mei 2020 is de tentoonstelling De Wieger Nu te zien, met werk van de hedendaagse lokale en regionale kunstenaars Harry van Lunenburg, Theo Spaaij en Dirk Verberne en Shelly Lapré.

Spring naar toolbar