Expositie ‘Ga je mee op reis?’ in Museum De Wieger

Feestelijke afsluiting van het jaarlijkse Kinderboekenweek project

Van 18 december tot en met 12 januari is de tentoonstelling Ga je mee op reis? te zien in de Wiegersma-kamer van Museum De Wieger. De expositie toont een collectie prachtige papieren vliegtuigjes, gemaakt door basisschoolleerlingen uit heel Deurne, tijdens het Kinderboekenweek project.

Als feestelijke afsluiting van het project wordt de tentoonstelling Ga je mee op reis? op woensdag 18 december om 14.00 uur geopend door groep 6 van basisschool Zeilberg. Het belooft een bijzondere opening te worden, waarbij de leerlingen zelf de opening gaan verzorgen. Hoe spannend is het om een eigen expositie te openen in een echt museum? De tentoonstelling bestaat uit een honderdtal papieren vliegtuigjes, gevouwen en versierd door alle leerlingen. Een selectie hiervan is te zien tijdens de expositie.

Reizen
Dit jaar waren de leerlingen van de bovenbouw, groep 5 tot en met 8, aan de beurt om mee te doen aan het Kinderboekenweek project. In totaal deden bijna 1400 kinderen, van 14 verschillende basisscholen uit Deurne mee. Van begin september tot en met half november hebben er klassenbezoeken aan de bibliotheek, het Cultuur Centrum en De Wieger plaatsgevonden. Het doel van het project was om de kinderen op een speelse manier in aanraking te laten komen met kunst, cultuur en literatuur in Deurne. Het thema van het project dit jaar was ‘reizen’. Diverse aspecten van het thema komen tijdens dit project aan bod. Denk aan op vakantie gaan, het ouder worden door de jaren heen (de reis van het leven) en speelse literatuur. Hier staat het doen van ontdekkingen/het beleven van avonturen centraal.

Op avontuur
De basisschoolgroepen staken in de klas van wal met het boek van Andy Griffiths, De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen. Daarna ging de reis verder en gingen de groepen speuren in de bibliotheek. Waar staan al die symbolen op de rekken nu eigenlijk voor, hoe zoek je iets op in de catalogus en welk boek pak jij het liefste uit de kast? De volgende halte was het Cultuur Centrum, waar Annie Mulder, een professionele verhalenvertelster, de groepen opving en meenam op reis naar Griekenland. De laatste stop was museum De Wieger, waar de kinderen al spelenderwijs de collectie leerden kennen. Waar kijken deze personen naar? Waar zijn ze naar onderweg? Welk schilderij zou ’s nachts tot leven komen? Tenslotte mochten ze in De Wieger ook hun eerdergenoemde papieren vliegtuig ontwerpen.

Het Kinderboekenweek project
Het Kinderboekenweek project is een jaarlijks terugkerend project en komt tot stand door een samenwerking tussen Bibliotheek Helmond-Peel, Museum De Wieger, alle basisscholen (Werkgroep Kunstzinnige Vorming Deurne) uit Deurne en het Cultuur Centrum. Deze instanties werken samen om alle kinderen uit Deurne zo vroeg mogelijk in aanraking te laten komen met kunst, cultuur en literatuur. De projectontwikkeling en coördinatie lag dit jaar in handen van Gemma Rakels, educatief medewerker van De Wieger.

De tentoonstelling Ga je mee op reis? is te bekijken tot en met 12 januari in De Wieger. Het museum is geopend van woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Spring naar toolbar