Enthousiaste reacties op tentoonstelling Jos en Beate Letschert

Op zondag 19 januari 2020 vond in Museum De Wieger de opening plaats van de tentoonstelling ‘Jos Letschert. Griekse mythologie opnieuw verbeeld’.

In het welkomstwoord prees directeur Katjuscha Otte Lex en Leonie van de Haterd voor de manier waarop de tentoonstelling is samengesteld, vol herkenning en heel breed. De bezoeker wordt omringd door goden met een goede uitleg in alle zalen. Verder complimenteerde ze Jos en Beate Letschert met hun werk, foto’s, boek en catalogus en de museumwerkgroep met de opstelling van de expositie. Otte hoopt dat met de tentoonstelling een goede start van het museale jaar gemaakt is, waarin hopelijk opnieuw de bezoekersaantallen van 2019 gehaald worden, meer dan tienduizend.

Conservator Lex van de Haterd meldde vervolgens dat de tentoonstelling van Vincent van Oyen tot en met 26 januari staat en dan worden de ateliers ingericht met de examenwerken van een aantal leerlingen van het Willibrord Gymnasium in Deurne. Verder dat in de benedenzalen van het hoofdgebouw naast aandacht voor (het werk van) Hendrik en Pieter Wiegersma tijdens de Tweede Wereldoorlog een zaal ingericht is met werk van rivierlandschappen naar aanleiding van het boek en film ‘Dorp aan de rivier’. De vele vertalingen van het boek zijn er te zien. In de Wiegersmakamer haakt De Wieger aan bij het thema ‘Deurne beweegt’ met een aantal foto’s van Fotoclub Optika met een knipoog naar ‘De motorrijder’ van Wiegersma die snelheid en beweging centraal stelt. In de centrale hal hangt een portret van Nel Wiegersma dat niet eerder tentoongesteld is en een van Hendrik als Medicus-Pictor.
Tijdens een bezoek aan het atelier van Jos Letschert, was van de Haterd onder de indruk van de samenhang en eenheid in de werken. Anderhalf jaar geleden startten de voorbereidingen die leidden tot deze bijzonder tentoonstelling met een zaal met kennismaking met de alles bepalende goden, een zaal met de aanleiding van de oorlog, een zaal over de oorlog tussen de Trojanen en Grieken en twee zalen over de terugtocht van de zegevierders. Tenslotte geven de foto’s van Beate en een filmpje over Jos Letschert een volmaakte aanvulling op het geheel.

Het muzikale intermezzo werd verzorgd door Beate Letschert. Ze speelde op de piano een werk van de Sovjet componist Aram Chatsjatoerjan, waarin met wat verbeelding de strijd van de goden ‘hoorbaar’ is.

Tenslotte lichtte Jos Letschert zijn fascinatie tot voor de Griekse mythologie toe. De oorsprong van de mensen, van de beschaving wil hij verbeelden en hij ziet raakvlakken met de huidige samenleving. De oorspronkelijke beelden van de Griekse goden, die heel kleurrijk waren, zijn verwoest en vervangen door Romeinse kopieën, vaak in witte kleur. Het gaat Letschert om het verbeelden van de emoties van de mensen.
Letschert bedankte aan het einde van de openingsbijeenkomst de gastvrijheid van De Wieger, alle aanwezigen, ook uit Duitsland en België, de museumwerkgroep, zijn zonen die audiovisuele bijdragen leverden en als laatste Lex en Leonie van de Haterd die, zonder de kunstenaar volledig te betrekken bij de inrichting van de expositie, een boek van Letschert in ontvangst mochten nemen met de toepasselijke titel ‘Onder curatele’.

Foto’s: Jan Casper van Beek

Spring naar toolbar