Kinderboekenweek project 2020

Terug in de tijd!

Dit jaar waren de groepen 1 tot en met 4 van het basisonderwijs aan de beurt om mee te doen met het jaarlijks terugkerend project in het kader van de Kinderboekenweek, dit jaar met het thema ‘geschiedenis’. Het project startte in september op school met het boek ‘de steen en de tijd’ van Rian Visser, een boek dat speciaal voor de Kinderboekenweek is geschreven. In het verhaal wordt de geschiedenis bekeken en beschreven vanuit de ogen van een grote zwerfkei. Namens de bibliotheek vertelde verhalenverteller Annie Mulder in elke deelnemende klas een verhaal, aansluitend bij het boek. Een verhaal over vrolijke steentjes en in ieder lokaal liet zij er een achter, als herinnering. Daarna bezochten de scholen De Wieger. Normaal gesproken gaan de kinderen in het museum aan de slag; dit jaar werd besloten om in de tuin op avontuur te gaan. Hier speelden de leerlingen een mega memory spel, een levend standbeeldenspel en verfden met stiften ze hun eigen vrolijke steentje.

Anders dan anders
De afsluiting van het Kinderboekenweek project ziet er dit jaar anders uit dan anders. Een project organiseren en uitvoeren in coronatijd is een hele uitdaging, maar er is alles aan gedaan om een mooi en veilig project mogelijk te maken. De opening van het kunstwerk vindt dit jaar digitaal plaats.
Tijdens het project zijn door de leerlingen vrolijke steentjes beschilderd. Al deze steentjes zijn bewaard en daar is nu één groot kunstwerk van gemaakt in de museumtuin, langs het Tuinpad van mijn vader. De steentjes worden geflankeerd door twee prachtige beelden van Dirk Verberne, die ‘bewakers’ lijken te worden van de felgekleurde steentjes.

Het Kinderboekenweekproject

Het Kinderboekenweekproject komt jaarlijks tot stand door de samenwerking van Bibliotheek Helmond-Peel, Museum De Wieger en namens alle basisscholen uit Deurne, de Werkgroep Kunstzinnige Vorming Deurne. In deze bijzondere tijd vonden zij het extra belangrijk om toch een corona-proof project op te zetten. De ontwikkeling en coördinatie van het project lag in handen van Gemma Rakels, medewerker educatie bij De Wieger.

Draag je steentje bij!

In de kerstvakantie kunnen leerlingen die nog geen steentje geverfd hebben, dat tijdens openingstijden alsnog komen doen. Ook andere kinderen (en hun begeleiders) kunnen een steentje bijdragen aan het project. Meer informatie volgt op de website en Facebook van De Wieger. Het kunstwerk ‘vrolijke steentjes’ is te bezichtigen tot en met 28 februari 2021 in De Wieger. Het museum is geopend van woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Van 2 december tot en met 28 februari 2021 is het gemeenschappelijke kunstwerk ‘vrolijke steentjes’ te bekijken in de museumtuin van De Wieger.

Spring naar toolbar