Kinderboekenweek project 2019

Ga je mee op reis?

Dit jaar waren de leerlingen van de bovenbouw, groep 5 tot en met 8, aan de beurt om mee te doen aan het Kinderboekenweek project. In totaal deden bijna 1400 kinderen, van 14 verschillende basisscholen uit Deurne mee. Van begin september tot en met half november hebben er klassenbezoeken aan de bibliotheek, het Cultuur Centrum en De Wieger plaatsgevonden. Het doel van het project was om de kinderen op een speelse manier in aanraking te laten komen met kunst, cultuur en literatuur in Deurne. Het thema van het project dit jaar was ‘reizen’. Diverse aspecten van het thema komen tijdens dit project aan bod. Denk aan op vakantie gaan, het ouder worden door de jaren heen (de reis van het leven) en speelse literatuur. Hier staat het doen van ontdekkingen/het beleven van avonturen centraal.

Op avontuur

De basisschoolgroepen staken in de klas van wal met het boek van Andy Griffiths, De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen. Daarna ging de reis verder en gingen de groepen speuren in de bibliotheek. Waar staan al die symbolen op de rekken nu eigenlijk voor, hoe zoek je iets op in de catalogus en welk boek pak jij het liefste uit de kast? De volgende halte was het Cultuur Centrum, waar Annie Mulder, een professionele verhalenvertelster, de groepen opving en meenam op reis naar Griekenland. De laatste stop was museum De Wieger, waar de kinderen al spelenderwijs de collectie leerden kennen. Waar kijken deze personen naar? Waar zijn ze naar onderweg? Welk schilderij zou ’s nachts tot leven komen? Tenslotte mochten ze in De Wieger ook hun eerdergenoemde papieren vliegtuig ontwerpen.

Afsluiting

Als feestelijke afsluiting van het project werd de tentoonstelling Ga je mee op reis? op woensdag 18 december om 14.00 uur geopend door groep 6 van basisschool Zeilberg. Het was een bijzondere opening, waarbij de leerlingen zelf de opening hebben verzorgd. Het was ontzettend spannend om een eigen expositie te openen in een écht museum, maar wat was het leuk! De tentoonstelling bestond uit een honderdtal papieren vliegtuigjes, gevouwen en versierd door alle leerlingen. Een selectie hiervan was te zien tijdens de expositie.

Lees ook het bericht in het Eindhovens Dagblad

 

 

Spring naar toolbar