Cursus: kijken naar kunst en cultuur is VOL!!!

VAN EXPRESSIONISME TOT NEO- EN MAGISCH REALISME

Kunst – muziek – film – architectuur – toegepaste kunst

In de eerste helft van de twintigste eeuw braken kunstenaars meer dan ooit met het verleden. Ze zochten vormen die pasten bij de nieuwe en moderne tijd, die in hun ogen was aangebroken. Ze vonden volledig andere wegen in het expressionisme en de abstracte kunst. Internationaal liepen in deze tijd de spanningen tussen landen steeds hoger op en op nationaal niveau hadden veel landen hun interne problemen. Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 zou de onvermijdelijke climax worden van de internationale conflicten. Vooral de expressionistische kunstenaars brachten hun onrust over wat er gaande was in hun werk tot uitdrukking. Het onheil werd op een andere wijze uitgewerkt door kunstenaars die reageerden op het expressionisme. Zij verbeeldden hun existentiële vertwijfeling in realistische en magisch-realistische beelden.

OOSTENRIJK-DUITSLAND
Expressionisme
De belangrijkste figuren in Wenen waren Egon Schiele en Oskar Kokoschka. In Duitsland starten we met het indringende werk van Käthe Kollwitz. Daarna de kunstenaars van Die Brücke en Der Blaue Reiter, met leden als Kirchner, Nolde, Marc, Von Jawlensky, Kandinsky en vrouwelijke kunstenaars als Paula Modersohn, Gabriele Münter en Marianne von Werefkin. De musicus en schilder die met deze stroming verbonden is, is de ‘progressieve’ Arnold Schönberg.
Neo-realisme
Bij deze links georiënteerde stroming ontmoeten we kunstenaars als Otto Dix en George Grosz.

ARCHITECTUUR EN TOEGEPASTE KUNST
Hier staat als eerste het beroemde Bauhaus centraal. Daarna maken we kennis met de intrigerende architect Le Corbussier. Vervolgens kijken we naar de kunst van de Art-Deco en komen zo uit bij de Amsterdamse School.

FILM
De eerste belangrijke expressionistische Duitse film was Das Kabinett des Dr. Caligari. Hierop volgde Fritz Lang met de eerste sciencefictionfilm Metropolis. Revolutionair was de filmer Sergej Eisenstein met zijn film Pantserkruiser Potjomkin. Wereldberoemd werden in deze tijd de films van Charlie Chaplin.

NEDERLAND EN BELGIË
Expressionisme
In Nederland staat De Ploeg, Hendrik Werkman, Charles Eyck en in België de Latemse School met o.a. Constant Permeke en Gustav de Smet op het programma.
Neo- en magisch realisme
We beginnen met de verstilde kunst van Jan Mankes, om uit te komen bij Charley Toorop, Raoul Hynckes, Dick Ket, Pyke Koch en tot slot Carel Willink.

————————————————————————–
Start: 29 januari t/m 16 april 2018 (reserve 23 april 2018) (week 7 en 14 geen college)
Dag en tijd: maandagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur
Plaats: Museum De Wieger, Oude Liesselseweg 29 te Deurne www.dewieger.nl
Lessen: 10 lessen
Kosten: €150,00 inclusief digitale PDF PowerPoint presentaties (Vrienden van De Wieger €140,00) syllabus €15,00
Docente: drs. Jana Waarts www.paideia.nl
————————————————————————–

Inschrijven via de website: www.paideia.nl onder vermelding van uw gegevens, de cursus en het dagdeel
Of per email: paideia@ziggo.nl onder vermelding van uw gegevens, de cursus en het dagdeel.

Spring naar toolbar