Boekpresentatie van “ Gewoon logisch ” Debuutbundel van Janine Jongsma – Te Marvelde

Janine (Boxmeer, 1965)  woont vanaf haar 12e in Deurne, is een dochter van Jan te Marvelde, oud hoofdredacteur van het Weekblad voor Deurne.

Ze wijdt zich sinds 2010 serieus aan poëzie. Verschillende van haar gedichten wonnen een prijs of werden genomineerd. In 2015 ontving zij de tweede prijs in de Poëziewedstrijd van de Stad Oostende. Haar werk is gepubliceerd in diverse bloemlezingen en literaire tijdschriften, waaronder SLA/Avier en Kluger Hans. Tweemaal werd een gedicht van Janine opgenomen in de bundel met de beste 100 gedichten van de Turing Gedichtenwedstrijd.

In 2012 won Janine De Raadselige Roos. Dat is de poëziewedstrijd van onder de rivieren en wordt georganiseerd door het Literair Café Venray. Daarnaast werd ze derde in 2015 en is de afgelopen 8 jaar ieder jaar genomineerd. Haar gedichten zijn regelmatig  voorgelezen op Omroep Brabant in het programma Stuifmail.

GEWOON LOGISCH

Is de debuutbundel van Janine Jongsma. “ Ik word gelukkig als ik kan spelen met taal: het dichten biedt me daarbij ongekende mogelijkheden “, aldus de dichteres. In heldere , toegankelijke en beeldende taal schrijft ze over concrete onderwerpen als haar familie , haar jeugd, mensen op straat en natuurlijk de liefde. Herkenbare zaken die de lezer raken, ontroeren – of zich ongemakkelijk doen voelen. Voor Jongsma is het essentieel voldoende afstand van haar onderwerp te nemen alvorens dit te verwerken in een gedicht. Zij houdt van beeldspraak en schuwt absurdistische elementen in haar werk niet : “ Ik heb veel plezier om menselijke eigenaardigheden in een gedicht uit te vergoten “. Haar gedichten zijn over het algemeen vrij kort en makkelijk leesbaar: de lezer wordt meteen – zonder inleiding en zonder omhaal – in een bepaalde situatie , in een bepaalde sfeer getrokken. Maar laat u niet op het verkeerde been zetten door die schijnbare eenvoud: haar werk bevat altijd meerdere lagen.

 

Datum: zondag 31 Maart 2019

Tijd: 14.00, de deur gaat open om 13.30 uur

Locatie: Museum “ De Wieger” Oude Liesselseweg 29 Deurne

Toegang: Gratis

Spring naar toolbar