21 januari opening tentoonstelling “Multinationals”

M U L T I N A T I O N A L S
Moderne en hedendaagse kunst uit een internationaal georiënteerde bedrijfscollectie.
Museum De Wieger toont bezoekers een keuze uit de weinig bekende kunstcollectie van Vescom, een internationaal opererende onderneming uit Deurne.
Het bedrijf legt zich toe op de ontwikkeling, productie en distributie van hoogwaardige interieurproducten: wandbekleding, meubelbekleding en gordijnen. In 1971 begon Joop van Esch, grondlegger van het bedrijf, in Deurne met de fabricage van vinyl wandbekledingen voor de zakelijke projectmarkt. Vescom is uitgegroeid tot een bedrijf met 350 werknemers en een omzet van € 90 mio. Naast de hoofdvestiging in Deurne zijn er productievestigingen en verkoopkantoren in Europa, Azië, het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en de Verenigde Staten. Vescom is een familiebedrijf. Sinds 1996 ligt de leiding van het bedrijf in handen van de volgende generatie. Joop van Esch is in 2017 op 91-jarige leeftijd overleden.
De bedrijfskunstcollectie is ontstaan uit de privéverzameling die Joop van Esch begon. Hij liet zijn kunstwerken ook in de showrooms van zijn bedrijf ophangen. Het samenspel van een eigentijds kunstwerk op een mooi beklede wand bleek de perfecte manier om de producten van Vescom voor het voetlicht te brengen. De Vescom-collectie anno nu is een internationaal georiënteerde verzameling, gericht op abstracte en conceptuele beeldende kunst, fotografie, pop art, installaties en multimedia uit de afgelopen vijftig jaar. De collectie wordt door de familie beheerd en staat ten dienste van het bedrijf.
Werk uit de collectie was sporadisch eerder te zien: in 2011 in het Van Abbemuseum en in 2013 in het Gemeentemuseum Helmond.
Nu mogen dan ook bezoekers van Museum De Wieger in Deurne kennismaken met deze goed verborgen ‘schat van eigen bodem’.
‘Multinationals’ laat uit de Vescom-collectie werken zien in diverse technieken van vijftien internationaal bekende kunstenaars, waaronder Antoni Tàpies, Peter Struycken, Raymond Pettibon, Ger van Elk, Charlie Roberts en Joris Geurts. Alle werken in ‘Multinationals’ zijn ontstaan in de periode vanaf eind jaren zestig tot heden. Ze worden in min of meer chronologische volgorde getoond.
Opening: zondag 21 januari 2018 om 15.00 uur
De tentoonstelling is voor het publiek te bezichtigen van 24 januari t/m 13 mei 2018.

Joris Geurts ‘Zonder titel’, 1996 Olieverf op doek

 

Spring naar toolbar