Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Beautiful Stranger

21 mei 2017 - 18 september 2017

Een kennismaking met hedendaagse kunst uit de Arabische wereld en Iran

Met deze tentoonstelling biedt Museum De Wieger de unieke mogelijkheid om de bezoeker te laten kennismaken met eigentijdse kunst uit de Arabische wereld. Getoond wordt een keuze van schilderijen, foto’s en multimedia uit een van de belangrijkste collecties van hedendaagse Arabische en Iraanse kunst, de collectie Nadour.

De collectie Nadour – ‘nadour’ betekent in het Arabisch ‘observatiepost’ – is een privéverzameling, bijeengebracht door verzamelaar Rüdiger K. Weng en curator Diana Wiegersma. De collectie is het resultaat van hun vele reizen en talrijke ontmoetingen met kunstenaars met een Arabische achtergrond. Met Nadour willen zij deze kunstenaars een platform bieden en de eigentijdse kunst uit de Arabische wereld promoten.

Met trots presenteert Museum De Wieger uit de collectie Nadour niet alleen internationaal bekende kunstenaars als Kader Attia, Mounir Fatmi en Ahmed Mater, maar ook onbekende ontdekkingen. Het museum kan deze buitengewone kans bieden, omdat de curator een speciale band heeft met De Wieger: zij is de achterkleindochter van zijn grondlegger, Hendrik Wiegersma.

Diana Wiegersma toont een dertigtal voor haar dierbare kunstwerken uit een complexe maatschappij en cultuur, die vaak slecht gekend of snel verkeerd beoordeeld worden. De voor ‘Beautiful Stranger’ geselecteerde werken geven door hun intieme, soms poëtische of allegorische karakter een andere, juistere en meer gevoelige visie op de Ander, die verschillende aspecten blijkt te hebben.

Gegeven de actuele context en het urgente karakter van de situatie rondom vluchtelingen geeft Museum De Wieger graag juist nu ruimte aan deze tentoonstelling.

Beautiful Stranger is opgebouwd rond drie thema’s

Om beter wegwijs te raken in het voor de meeste bezoekers onbekende gebied van de Arabische kunst is de expositie opgedeeld in drie thema’s die alle drie van belang zijn om de ‘vreemdeling’ te leren kennen en die als leidraad kunnen dienen bij de reflectie op zijn leven.

Hubris – de obsessie met controle en honger naar macht van de één, die grondgebied, cultuur, vrijheid en vrede van de ander wegneemt – Vreemdeling in je eigen land worden.

Crossroads – de innerlijke strijd om je persoonlijkheid te vormen en te kiezen tussen de westerse cultuur en die van het eigen land, maar ook tussen traditioneel en modern, een keuze die een identiteitscrisis kan oproepen – Vreemdeling voor jezelf worden.

Exodus – je land ontvluchten, je cultuur, je bezittingen in puin achterlaten en elders niet welkom zijn –

De vreemdeling worden.

Lijst van deelnemende kunstenaars

Reza Aramesh (Iran), Sama Alshaibi (Palestine), Kader Attia (Algeria), Fayçal Baghriche (Algeria), Taysir Batniji (Palestine), Zoulikha Bouabdellah (Algeria), Manal al Dowayan (Saudi Arabia), Ninar Esber (Lebanon), Mounir Fatmi (Morocco), Karim Ghelloussi (Algeria), Rula Halawani (Palestine), Hayv Kahraman (Iraq), Majida Khattari (Morocco), Ahmed Mater (Saudi Arabia), Youssef Nabil (Egypt), Driss Ouadahi (Algeria), Yazid Oulab (Algeria), Sara Rahbar (Iran), Larissa Sansour (Palestine).

Afbeelding van het werk van Sara Rahbar Your fragrance faded and left with the wind 2009 textile, mixed media 120 x 180 cm

Afbeelding van het werk van Sara Rahbar
Your fragrance faded and left with the wind 2009
textile, mixed media
120 x 180 cm

De tentoonstelling wordt geopend op zondag 21 mei en duurt tot en met 17 september 2017.

Museum De Wieger is geopend van woensdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Gegevens

Begin:
21 mei 2017
Einde:
18 september 2017

Locatie

Bovenverdieping Museum De Wieger
Spring naar toolbar