Agenda

augustus 2018

vr 24 aug - zo 26 aug
Hele dag
Nacht van het Witte Doek 3 dagen te gast!

Het hele weekend van 24, 25 en 26 augustus is Nacht van het Witte Doek met haar filmfestival “Smullen van De Nacht” te gast bij De Wieger.

 

Op vrijdag en zaterdagavond in de tuin en op zondagmiddag in het Groot Atelier.

Het hele festival is vrij toegankelijk, geen entree. Reserveren is niet mogelijk. De volgende films worden vertoond:

 

Manchester by the Sea (VS, 2016, aanvang 21.30 uur, 137 min) van regisseur Kenneth Lobergan.

Over de film:

Stugge klusjesman Lee (Affleck) leidt een eenzaam bestaan in een voorstadje van Boston, geplaagd door demonen uit het verleden. Wanneer zijn oudere broer overlijdt, wordt Lee tot zijn schrik aangewezen als voogd over diens zestienjarige zoon. De gebeurtenissen in Manchester by the Sea zijn van een welhaast ondraaglijke somberheid, maar dankzij de lome, onopgesmukte verteltrant verzandt de film niet in melodrama. Scenarist en regisseur Lonergan portretteert zijn antihelden met veel mededogen, en Affleck maakt diepe indruk met zijn ingehouden hoofdrol. Hiervoor kreeg hij een Oscar.

 

Loveless (Rusland, 2017, aanvang 21.30 uur, 127 min) van regisseur Andry Zvyagintsev.

Over de film:

Boris en Zhenya liggen in een scheiding. Over het hoofd van hun enige zoon maken ze onafgebroken ruzie en proberen zo snel mogelijk van elkaar en hun appartement af te komen. Allebei bereiden ze hun respectievelijke toekomst voor. Boris heeft een relatie met een jonge vrouw, die inmiddels zwanger van hem is en Zhenya heeft een relatie met een rijke man. Ze worden volledig opgeslokt door hun eigen bestaan en geen van beiden lijkt nog oog te hebben voor hun Alyosha, hun twaalfjarige zoon. Totdat hij verdwijnt.

Loveless is een cinematografisch meesterwerk van de Russische regisseur Andrey Zvyagintsev (Leviathan, The Return) en werd bekroond met de juryprijs tijdens het filmfestival in Cannes in 2017.

 

Loving Vincent (UK, 2017, aanvang 14.30 uur, 91 min) van regisseur Dorota Kobiela en Hugh Welchman

Over de film:

Net wanneer Vincent succesvol begint te worden, pleegt hij zelfmoord. Armand Roulin, de zoon van Van Goghs postbode, gaat naar Auvers om daar het mysterie rond Vincents dood te ontrafelen. De verschillende mensen (allemaal geschilderd door Van Gogh) die hij tijdens zijn reis ontmoet, hebben elk hun eigen verhaal. Het blijkt moeilijk de waarheid over de getroebleerde Vincent te achterhalen. Gaandeweg schildert de film een fascinerend portret van Van Gogh die tijdens zijn leven amper erkenning vond.

Loving Vincent is een uniek project over het leven en de mysterieuze dood van Vincent van Gogh. In 65.000 frames, met de hand geschilderd door meer dan 125 kunstenaars die dezelfde techniek als Van Gogh hanteerden, brengt de film Van Goghs meest inspirerende schilderijen tot leven.


Meer info / Reserveren

september 2018

zo 9 sep
14:30 - 16:00
Visual Music: een combinatie van fotografie en muziek

Prisma Strijktrio / Textures – Merijn Bisschops      

Het concert van Prisma Strijktrio staat in het teken van de compositie Textures van componist en visueel kunstenaar Merijn Bisschops. Hierin combineert hij zijn muziek met projecties van abstracte landschapsfotografie die hij maakte in IJsland. Het omvangrijke werk wordt voorafgegaan door muziek van Linda Buckley, Salvatore Sciarinno en Giacinto Scelsi die naadloos aansluit bij het muzikale idioom van Bisschops.

 

TEXTURES (2017) – MERIJN BISSCHOPS

 In Textures combineert de Tilburgse componist/ fotograaf Merijn Bisschops nieuwe muziek voor strijktrio met projecties van abstracte landschapsfotografie. De oorsprong van Textures ligt in IJsland, waar Bisschops op uitnodiging van Fljótstunga Artist in Residency verbleef om foto’s te maken en om inspiratie op te doen voor de muziek. Met ogenschijnlijke eenvoud heeft hij natuurlijke vormen, kleuren en texturen van het landschap vastgelegd, en demonstreert daarmee een scherp oog voor beeldcompositie en detail. De muziek die Bisschops componeerde bij de foto’s is zowel sereen als overweldigend.  Haarfijn in elkaar grijpende klanktexturen en lagen van minimalistische ritmiek vertolken de oerkrachten die het landschap hebben gevormd en de breekbaarheid ervan.

Merijn Bisschops: ‘De rauwe ongereptheid van IJsland heeft een sterke aantrekkingskracht op mensen. De foto’s die ik heb gemaakt stellen mij in staat het landschap te vertalen naar klank, waardoor ik het publiek laat kennismaken met muziek als een geomorfologische ervaring. Maar ik voeg ook mijn persoonlijke beleving van het landschap aan de beelden toe: de natuurlijke rust en overweldiging wil ik het publiek ook laten ervaren.’

Uit de pers:

“Kristalheldere beelden van landschappen die zich in miljoenen jaren gevormd hebben. Die vormden de inspiratiebron van fotograaf en componist Merijn Bisschops. Zijn stuk ‘Textures’, zondag 9 september te horen tijdens de Kunstmuziekroute, was een van de hoogtepunten in het festival November Music.” René van Peer 12-11-17, Brabants Dagblad

“Bisschops is componist, maar sinds enige jaren ook actief als fotograaf en filmer en streeft ernaar om totaalkunstwerken te creëren waarin de diverse kunstvormen op een logische en onlosmakelijke manier met elkaar verweven zijn. Met ‘Textures’ is hij daar zeker in geslaagd.” Ben Taffijn 6-12-2017, Nieuwe Noten

PRISMA STRIJKTRIO

Prisma staat garant voor 7 eeuwen strijktriomuziek op het scherp van de snede. Virtuoos, hartstochtelijk en stijlbewust combineren violiste Janneke van Prooijen, altvioliste Elisabeth Smalt en cellist Michiel Weidner de hechtheid van een strijktrio met de flair van drie gelouterde musici die elkaar feilloos aanvoelen. Sinds de oprichting in 2002 ontmoet Prisma groot enthousiasme bij een breed publiek. Het trio was te horen op talloze Nederlandse podia en festivals zoals het Grachtenfestival, KlankKleurFestival, Rijksmuseum, Concertgebouw, De Doelen en op radio en tv.

 

 


Meer info / Reserveren
vr 14 sep
20:00 - 22:00
De Wieger Huisconcert “Overzee”

Overzee

De Eindhovense band OVERZEE speelt eigen werk.

Warme, gevoelige en dan weer brutale Nederlandstalige chansons worden afgewisseld met swingende instrumentale nummers.

De muziek weeft zich rondom en tussen de teksten door in een verscheidenheid aan ritmes en sferen waarin men de verschillende achtergronden van de componisten en musici kan herkennen. De indringende chansons worden afgewisseld met luchtige, opzwepende instrumentale nummers.

De chansons zijn opgebouwd rondom tekstgedichten van zangeres Elke Wichers. De composities en arrangementen zijn van de hand van van Pieter Thijssen, Roel Klinkhamer en Teo Kleintjes.

Kijk en luister: http://www.overzee.org/de-band/

 


Meer info / Reserveren

oktober 2018

ma 8 okt
18:30 - 21:00
Boek aan Tafel met Willie Thijssen

Willie Thijssen gastlezer Boek aan Tafel over “Brood” van Elvis Peeters

Op maandag 8 oktober staat er een volgende Boek aan Tafel gepland met als gastlezer Willie Thijssen, hoofdredacteur van Weekblad voor Deurne. Hij heeft gekozen voor het boek “Brood” van Elvis Peeters. De Vlaamse schrijver oogst bewondering met zijn laatste boek, dat op een indringende wijze wreedheid zo beschrijft, dat het fysieke weerzin oproept, aldus een van de recensies.

In Brood verplaatst Elvis Peeters zich in een jongen die niet anders kan dan zijn door oorlog geteisterde land ontvluchten. Na een barre overlevingstocht begint hij aan zijn leven in een nieuwe samenleving. Maar voor hij het weet loopt het uit de hand. Brood is een met bijzonder inlevingsvermogen geschreven vertelling over het onzekere bestaan van een jonge vluchteling.

Aanvang 18.30 uur in het Groot Atelier van De Wieger.  Er wordt begonnen met een maaltijd (maaltijdsoep met brood) tot ca. 19.00 uur. Daarna een inleiding van gastlezer Willie Thijssen. Van elke deelnemer wordt verwacht dat hij of zij het boek gelezen heeft. Na een korte pauze wordt er verder gepraat over wat het boek met iedereen heeft gedaan, welke vragen er nog zijn en wat iedereen van het boek vindt (inhoud, thema/boodschap, schrijfstijl, auteur, etc).

Plaatsen reserveren en betalen via de website  € 11,50 uur (inclusief maaltijd en drankje)

 


Meer info / Reserveren
vr 12 okt
20:00 - 22:00
Voordracht Wim Daniëls

Schrijver van boeken over taal. Vertel en voordrachtkunstenaar.

Geeft deze avond een voordracht over “De herkomst van onze taal.”

Voor meer info zie: www.wimdaniëls.nl

 


Meer info / Reserveren
wo 31 okt
20:00 - 22:00
Boek aan Tafel met Nhung Dam (afgelast ivm gezondheidredenen)

Nhung Dam moet vanwege gezondheidsredenen al haar optredens voor het najaar annuleren, er wordt met spoed een vervanger gezocht voor deze avond!

Op woensdagavond 31 oktober komt Nhung Dam bij Boek aan Tafel naar De Wieger. Haar debuut roman “Duizend vaders” is buitengewoon goed ontvangen door verschillende recensenten.  Nhung Dam (1984) ging na haar studie psychologie naar de Amsterdamse Toneelschool. Ze is actrice en theatermaakster. Ze schreef diverse toneelstukken, die vertaald zijn naar het Duits en Engels.

Over Duizend vaders:

In een afgelegen dorp aan de rand van de wereld probeert een Vietnamese familie te overleven. Als bootvluchtelingen werden ze door een noordelijk vrachtschip uit het water gevist en in een voor hen onbekend ijskoud land geplaatst. Als de vader op een dag onaangekondigd vertrekt, zit de Chinese maffia het achtergebleven gezin op de huid. De elfjarige dochter raakt bekneld tussen de totale wanhoop van haar moeder en de gekte van de omgeving vol vreemden. Het enige wat ze heeft in een wereld vol hoeren, tandpastaverkopers en gokverslaafden is haar rijke verbeelding.

Boek aan Tafel heeft verder een programma met halverwege muziek en aan het eind een gesproken column. Entree  € 10, aanvang 20.00 uur in het Groot Atelier, reserveren via www.dewieger.nl


Meer info / Reserveren

november 2018

vr 9 nov
20:00 - 22:00
De Wieger Huisconcert “Rusalki Quartet”

Rusalki quartet  zingt ‘Dagboek van de Zon”

 

Wereldliederen uit o.a. Lapland, Finland en Spanje. Corsicaanse en Georgische polyfonie, meerstemmige spannende arrangementen, soms met opzwepende muzikale begeleiding en verrassend theatraal.

Voor het nieuwe programma ‘Dagboek van de Zon’ dook wereldmuziekkwartet Rusalki in de bron van oude volkstradities die het veranderen der seizoenen begeleiden.

Over de hele wereld bestaan er liederen en rituelen om die momenten met voorspoed te laten verlopen, zoals het hypnotische lentelied ‘Suvetar’ uit Lapland, de opzwepende zomerritmes van het Occitaanse ‘l’Ora’ en de krachtige harmonieën van het Georgische oogstlied ‘Haralalo’. Soms hebben de geesten vrij spel en moeten zij afgeschrikt worden, soms moet het leven uitbundig gevierd worden. Alles, de liefde, de oogst, het leven komt en gaat. Behalve de zon, die dit alles beziet. En de muziek, die dit alles bezingt.

Rusalki brengt de mooiste, ontroerendste en meest humoristische liedjes en rituele zangnummers in een sfeervol en theatraal concert dat het verstrijken van de tijd even doet vergeten.

Rusalki quartet bestaat uit: Tatiana Kouzovkina, Pep Mac Ruairi, Frouke Flieringa en Saskia Jelsma.

Kijk en luister: http://www.rusalkiquartet.nl/


Meer info / Reserveren
vr 30 nov
20:15 - 22:00
Première (S)Exposure

Op 30 november hebben wij de première van het toneelstuk (S)Exposure van toneelgroep LEV live. Een uitdagend stuk over man/vrouwverhoudingen, vooroordelen, dominantie, overgave en zelfbewustzijn.

Door de ogen van Amy krijgen we een inkijk in het beroep van prostituee en de vooroordelen die hierover bestaan en over vrouwelijke seksualiteit in het algemeen. Een boeiend samenspel tussen Amy en de interviewer houdt het publiek een spiegel voor. Hoe ruimdenkend zijn we nu echt? Welk gedrag wordt geaccepteerd of veroordeeld?

Kaartverkoop via de website LEV.

 


Meer info / Reserveren

december 2018

ma 10 dec
20:00 - 22:00
Boek aan Tafel

Op maandag 10 december is er weer gastlezer. Naam en boek nog niet bekend.

Verder info volgt nog.


Meer info / Reserveren

januari 2019

vr 11 jan
20:00 - 22:00
De Wieger Huisconcert “The Lasses”

The Lasses

 The Lasses timmeren al een tijdje aan de weg, en dat is niet onopgemerkt gebleven. Hun laatste album (een samenwerking met de Amerikaanse Kathryn Claire) was volgens OOR “een parel voor de folk”.

Margot Merah en Sophie Janna zingen geweldige folkballades uit de Schotse, Ierse en Amerikaanse folktradities en ook hun eigen werk is zeer aansprekend. Door de bijzondere klank van hun stemmen samen en de mooie instrumentatie met bodhrán en gitaar blijf je luisteren.

The Lasses stonden dit jaar en vorig jaar op een hele reeks podia in binnen- en buitenland, spelen elk voorjaar een paar weken in Amerika en doen elk najaar een tour langs Nederlandse kerkjes, folkclubs en huiskamers.

Kijk en luister: https://thelasses.wordpress.com/


Meer info / Reserveren
Spring naar toolbar