Agenda

april 2018

do 26 apr
20:00 - 22:00
Ernst Jansz vertelt en zingt…

Een extra Boek aan Tafel en Podiumactiviteit

Ernst Jansz is behalve muzikant ook schrijver. In 1983 debuteerde hij met de novelle Gideons droom, in 1985 gevolgd door De overkant, over zijn Indische afkomst, en in 2006 door Molenbeekstraat, waarin hij zijn jeugd in Amsterdam beschrijft.
In 2010 verscheen Dromen van Johanna, een essay over zijn 12 Dylanvertalingen en onlangs De Neerkant, het vervolg op Molenbeekstraat. Ernst Jansz beschrijft hierin zijn komst naar het Deurnese kerkdorp Neerkant met de hippieband CCC Inc., het leven in de muziekcommune en de oprichting van Nederlands succesvolste band: Doe Maar.

Deze avond zal hij worden geïnterviewd door de Deurnese journalist Ed van de Kerkhof en zal hij voorlezen uit De Neerkant en enkele liedjes brengen van de gelijknamige cd.

 

Aanvang: 20.00 uur

Zaal open: 19.30 uur

Entreeprijs: 10 euro

 


Meer info / Reserveren

mei 2018

vr 11 mei
20:00 - 22:00
Huisconcert “BalkanLab trio”

Het geplande concert van Mizrakh komt te vervallen. Er is een vervangende band gevonden!

BalkanLab trio

Het trio neemt u deze avond mee op een muzikale rondreis door de balkan en (ver) daarbuiten.
Van gevoelige ballades uit Bosnië, sefardische en arabische liefdesliederen tot swingende roemeense dansmuziek.

Maja Kuijper – zang
Hans Luijcx – viool en zang
Aisha Harmsen – accordeon

Entreeprijs is € 10,-.

 


Meer info / Reserveren
zo 13 mei
14:30 - 16:30
Rondom Frans Babylon
 

Frans Babylon (1924-1968). Dichter en kunststimulator
 
Vijftig jaar geleden is op 21 augustus 1968 Frans Babylon op het strand van Bloemendaal gevonden, nadat hij door in zee te lopen een einde aan zijn leven heeft gemaakt. Frans Babylon is als Frans Obers geboren te Deurne op  18 maart 1924. Na zijn eerste bundel uit 1944 profileert hij zich in de jaren 1950 en 1960 enerzijds als dichter, anderzijds vervult hij een voortrekkersrol in de kunst als organisator van en spreker bij openingen van tentoonstellingen en als kunstjournalist en -recensent. Zich afzettend tegen de gevestigde orde heeft hij voor de emancipatie en vernieuwing van de kunsten en als vriend van kunstenaars veel betekend.
 
Het programma rondom de figuur Frans Babylon bestaat uit een voordracht over Frans Babylon als dichter door Pierre Maréchal en een voordracht over Frans Babylon in relatie met kunst en kunstschilders door Peter Thoben, vanzelfsprekend met uitvoerig beeldmateriaal. Dichter Willem Adelaar, eventueel geassisteerd door andere dichters, declameert tijdens de voordrachten passende gedichten van Babylon. Tussen de voordrachten in vertolkt de groep AndersOok enkele gedichten van Frans Babylon op muziek.
 
Over de samenstellers
De werkgroep Boekenkast doet onderzoek naar overleden dichters die voor de ontwikkeling van kunst en cultuur in Eindhoven en Noord-Brabant van belang zijn geweest. Zo zijn Louis Vrijdag, Joop Oversteegen, Jef van Turnhout en Nathalie van den Eerenbeemt aan bod gekomen. De kerngroep bestaat uit Pierre Maréchal, Peter Thoben en Willem Adelaar. Zij hebben de band ‘Anders Ook’ onder leiding van pianist en componist Gerard de Graaf bereid gevonden om van iedere behandelde dichter enkele gedichten op muziek te zetten en deze composities tijdens de podiumpresentatie ten gehore te brengen. Pierre Maréchal publiceerde vorig jaar het boek ‘Frans Babylon. Herinneringsgewijs’ (ISBN:  978-94-022-3720-7).
 
zondag 13 mei: 14.30-16.30 uur
Entree € 10,-

Meer info / Reserveren

juni 2018

do 7 jun
20:00 - 21:30
Lezing Jeroen Komen “Ik kan vliegen”

Ik kan vliegen

Jeroen Komen bezocht met zijn tweepersoons propellervliegtuigje bijna alle landen van Europa. Onderweg ontmoette hij veel bijzondere mensen. Uit een aantal spannende momenten trok hij lering.
Aan de hand van zijn foto’s van het uitzicht van boven, vliegt u met Jeroen mee langs contrasten tussen natuur en de mens, tussen vrijheid en kaders. Of tussen vastigheid versus verandering.

Als u houdt van de beschouwingen van De Kleine Prins, of van de verrassingen in Alice in Wonderland, of van de luchtfoto’s van Yann Arthus-Bertrand, dan zult u zeker genieten van deze lezing. Jeroen betrekt zijn publiek graag bij zijn verhaal en geeft veel ruimte voor vragen of interactie.

Jeroen Komen kwam vorig jaar in Deurne wonen. Zijn vliegtuigje staat nog in Hilversum. In die regio richtte hij in 1995 zijn bedrijf Knoworries op, waaruit hij zichzelf in 2009 ontsloeg. Omdat er tijd en ruimte kwam kocht hij een vliegtuigje, waarmee hij vijf jaar lang door Europa toerde. De vele foto’s en lessen verschenen in 2016 in een boek getiteld Ik kan vliegen, waarover hij regelmatig vertelt in de pers, op conferenties en bijvoorbeeld bij TEDxUtrecht. En nu dus ook in de Wieger.

Entreeprijs is € 10,-.

 


Meer info / Reserveren
zo 24 jun
15:00 - 16:00
Belevingslezing 2000 jaar eten & drinken in Brabant

2000 jaar eten & drinken in Brabant

Belevenislezing door Manon Henzen van Eet!verleden

Wat aten de Romeinse soldaten in het castellum in Cuijk, welke gerechten sierden de dis tijdens de bijeenkomst van het Gulden Vlies met aartshertog Maximiliaan in 1481 in ’s Hertogenbosch, wat is het oudste Brabantse kookboek en aten de leden van het Zwanenbroederschap echt zwaan tijdens hun bijeenkomsten?

Tijdens een vlotte belevenislezing komen eetgewoonten, smaken en gerechten uit 2000 jaar Brabantse geschiedenis tot leven. Historisch beeldmateriaal en objecten nemen je mee naar vervlogen tijden, die je zelfs ruikt en proeft aan de hand van bijzondere ingrediënten en smaakmakers. Bovendien beleef je met historische hapjes en een drankje even de vergeten smaken uit het Brabant van je (verre) voorouders.

zondag 24 juni 15.00-16.00 uur

Entreeprijs is € 15,-.

 


Meer info / Reserveren

september 2018

vr 14 sep
20:00 - 22:00
Huisconcert “Overzee”

Overzee

De Eindhovense band Overzee speelt eigen werk. Warme, gevoelige en dan weer brutale Nederlandstalige chansons worden afgewisseld met swingende instrumentale nummers. De muziek weeft zich rondom en tussen de teksten door in een verscheidenheid aan ritmes en sferen, waarin de verschillende achtergronden van componisten en musici te herkennen zijn.

Entreeprijs is € 10,-.


Meer info / Reserveren
Spring naar werkbalk