Podium agenda

dec 2017

wo 13 december
13 december: Opening van het basisschoolproject ‘Overal Griezelen’

De 25e keer kinderen op bezoek bij De Wieger, wordt gevierd met een prachtige expositie!

Al 25 jaar komen afwisselend alle klassen van de onderbouw of bovenbouwgroepen van het basisonderwijs in Deurne bij Museum Podium De Wieger op bezoek. Dit jaar was het de beurt aan de groepen 5-8. Zij namen deel aan het project ‘Overal Griezelen’. In totaal namen hier bijna 1500 kinderen aan deel!

Dit jaarlijks terugkerend basisschoolproject is inmiddels uitgegroeid tot een interactief project waar verschillende organisaties aan mee werken. De Wieger, De Bibliotheek en De Werkgroep Kunstzinnige Vorming Deurne (WKVD) zijn de organisaties achter dit project. Dit jaar werd er zelfs een workshop georganiseerd door kunstenaar Shelly Lapré in de grote zaal in het CCD. De projectontwikkeling en coördinatie was in handen van kunstenaar en docent, Lizzy Geurts van Kessel.

De start van het project vond op school plaats. Allereerst zijn de kinderen actief met literatuur aan de slag gegaan. In groepen is gewerkt aan een spannend griezelverhaal. Vervolgens hebben alle deelnemende klassen een workshop schimmenspel & griezelschimpoppen maken van Shelly Lapré gevolgd op het podium van de theaterzaal in het Cultureel Centrum Deurne. In totaal maar liefst meer dan 50 workshops!

Aansluitend hebben de kinderen op school hard gewerkt om de schimpoppen verder af te maken. Met de schimpoppen onder de arm hebben de kinderen een bezoek gebracht aan De Wieger. Het geheel donker gemaakte Atelier van Hendrik Wiegersma vormde het theater waarin de afgelopen maanden de mooiste, engste en grappigste griezelverhalen zijn gespeeld met de deze schimpoppen. Slechts gewapend met een tablet met volop aanwijzingen erop, hebben de kinderen ook deelgenomen aan een spannende speurtocht door het museum van De Wieger. Geïnspireerd op de dwaallichtjes uit De Peel zijn tijdens dit enerverende bezoek ook kleine kunstwerkjes met licht gemaakt. De meer dan 50 deelnemende klassen werden begeleid door vrijwilligers van De Wieger.

Omdat Halloween natuurlijk perfect paste in dit thema vond er op vrijdagavond 27 oktober een griezelspeurtocht plaatst in de kelder van De Bibliotheek. Geheel uitgedost als griezel beleefde veel kinderen de meest spannende momenten tussen de stapels boeken.

De schimpoppen zijn binnenkort te zien in Museum De Wieger. Deze tentoonstelling zal officieel worden geopend door Basisschool De Zeilberg en wel op woensdag 13 december om 14.00 uur. Iedereen is van harte uitgenodigd! De tentoonstelling is gratis te bekijken tot en met 11 januari in de Wiegersmazaal in museum De Wieger. Tijdens de looptijd van de expositie kunnen kinderen gratis deelnemen aan de speurtocht ‘Met Hendrik en Joep op pad’.  Opnieuw slechts alleen gewapend met een tablet van De Wieger gaan de kinderen dan op zoek naar de verborgen boodschappen in de kunstwerken.

 

 

 


Meer info / Reserveren

jan 2018

vr 12 januari
12 januari: Huisconcert Celtann met Annemarie de Bie

Annemarie de Bie met Celtann bij De Wieger

 Op vrijdagavond 12 januari treedt Celtann op in De Wieger.   In een solo optreden brengt Annemarie de Bie Ierse en Schotse folk. Zij zingt en speelt gitaar, whistle, Ierse dwarsfluit, en bodhrán. Annemarie is een gedreven musicus en heeft zich intensief verdiept in de levende traditie van de Keltische folk. Naast meezingers, bekende en minder bekende ballades brengt zij ook eigen werk.

Zie en luister: http://www.celtann.com  

Dit eerste De Wieger Huisconcert in een serie van totaal 5 in 2018 vindt plaats in het Groot Atelier, vrijdagavond 12 januari om 20.00 uur.

Plaatsen reserveren via beheer@dewieger.nl à €10,-. Na overmaken op rekeningnummer NL85RABO 0170861309 t.n.v. De Wieger is deelname definitief.

 

 


Meer info / Reserveren
ma 22 januari
22 januari: Boek aan Tafel met gastlezer Nelly van Rijt over het boek “Het smelt” van Lize Spit.

 

Boek aan Tafel met gastlezer Nelly van Rijt over het boek “Het smelt” van Lize Spit. 

Nelly van Rijt gaat als gastlezer op maandag 22 januari haar keuze boek “Het smelt” inleiden. In de strak geregisseerde roman Het smelt van Lize Spit keert een jonge vrouw na dertien jaar terug naar haar geboortedorp, het Vlaamse Bovenmeer. In haar kofferbak ligt een smeltend blok ijs. Onderweg worden scènes van de reis afgewisseld met flashbacks naar Eva’s jeugd. Gaandeweg wordt duidelijk dat ze zwaar getraumatiseerd is door een vriendschap die haar destijds voor onmogelijke keuzes heeft gesteld, onmogelijk bij gebrek aan alternatieven in een uitzichtloos gat als Bovenmeer. Naarmate het ijs smelt wisselen de scènes elkaar steeds sneller af, totdat beide verhaallijnen samenkomen in een dramatische ontknoping.

Plaatsen reserveren via beheer@dewieger.nl à € 11,50 uur (inclusief maaltijd en drankje); na overmaken op rekening De Wieger NL85RABO 0170861309 is deelname definitief.


Meer info / Reserveren

feb 2018

do 01 februari
1 februari: Jacques Vriens vertelt en speelt…

 

Jacques Vriens vertelt en speelt:

De rijke bramenplukker

en drie andere sprookjes voor volwassenen van Godfried  Bomans

Jan Gouw componeerde er muziek bij en voert die uit. 

Godfried Bomans overleed in 1971 en was in de jaren zestig de meest gelezen schrijver van ons land. Hij was ook vaak te zien op tv en werd een van de eerste ‘bekende Nederlanders’.

Veel van zijn werk is inmiddels vergeten, maar zijn sprookjes voor volwassenen zijn nog steeds zéér de moeite waard.

Het is inmiddels meer dan honderd jaar geleden dat Bomans geboren werd. 

Jacques Vriens is al bijna zijn hele leven een bewonderaar van de sprookjes van Bomans en heeft er nu een intieme theatervoorstelling van gemaakt. 

Het zijn geestige maar ook ontroerende verhalen met een licht filosofische inslag. Bijzonder is ook dat de sprookjes door hun maatschappij kritische ondertoon juist in deze tijd weer iets te zeggen hebben.  

Na de bijzondere voorstelling Moeders knie staan Jan Gouw en Jacques Vriens opnieuw op de planken met ruim een uur lang mooie sprookjes en prachtige muziek, die weer is gecomponeerd door Jan Gouw.

Tijdens de voorstelling wordt ook verteld over het leven van Bomans.

 

Plaatsen reserveren via beheer@dewieger.nl à € 10,-. Na overmaken op rekening De Wieger NL85RABO 0170861309 is deelname definitief.


Meer info / Reserveren